Puterea valorilor noastre

de | mart. 19, 2020 | Blog, Dezvoltare Personala

Într-un articol precedent am vorbit despre puterea convingerilor în viețile noastre și modul cum acestea ne pot sabota viața sau, din contră, să o transforme în mod radical într-o direcție pozitivă.

Dr. Adonis Bunghis

Dr. Adonis Bunghis

Psiholog | Coach & Trainer Dezvoltare Personală

Pentru a schimba eficient și cu rezultate pe termen lung comportamentul unui individ este nevoie să se opereze cu convingerile lui, dar mai ales cu valorile lui.

Dar, de fapt, care sunt valorile unui individ? Ceea ce este important pentru el ca să trăiască în această viață, ceea ce îi conferă sens și semnificație ca să se poată defini pe sine în mod coerent și congruent cu sine însuși, pentru a putea trăi în echilibru.

Când acționezi conform valorilor tale experimentezi integritatea, pacea și liniștea conștiinței, dimpotrivă, când lucrezi împotriva valorilor tale experimentezi starea de nefericire și te îndepărtezi de tine însuți. Oamenii sunt diferiți în valorile pe care le au, chiar și profesia îi determină deseori să aibă valori diferite. Valorile îl ajută pe individ să facă alegeri conștiente legate de modul în care vrea să-și trăiască viața. Nu există valori bune sau rele, ci doar conflicte de valori între indivizi sau un conflict interior cu tine însuți, de cele mai multe ori între politețe și dreptate/corectitudine. În cele din urmă, fiecare se face responsabil de modul cum alege să-și trăiască viața.

“A crea idealuri pentru sine și pentru ceilalți, o lume a posibilităților creative și ecologice, iată misiunea noastră globală.“

În primul rând, pornim de la asumpția că individul însuși are o valoare intrinsecă prin faptul că există. Prin faptul că se naște cu o conștiință, are o valoare în sine fără a face nimic care să-i aducă merite speciale. Valorile reprezintă ceea ce aleg să fiu și modul cum vreau să fie viața mea. Iar dincolo de valoarea intrinsecă a omului, există și subvalorile lui, materiale și spirituale, care fac parte din setul lui de valori ce-i conferă sens și semnificație. Ele pot fi valori morale (virtuți): bunătatea, respectul, cinstea; valori religioase: credința, dragostea; valori economice: modul în care utilizez sau gestionez finanțele (care îmi indică dacă prețuiesc sau nu valoarea banilor), bunurile personale; valori juridice: dreptatea, adevărul; valori estetice: frumosul etc. Aceste valori fac parte din apanajul personal al individului care îi modelează viața în funcție de credința cu care le investește.

Unele valori pot fi negociate, altele nu. De obicei, valorile profunde le conștientizăm doar atunci când acestea sunt lezate. Când te simți tulburat, stânjenit, inadecvat sau supărat, mai mult ca sigur că o valoare din viața ta a fost profanată. Dacă cineva te minte constant și este ipocrit în relație cu tine iar tu prețuiești ca valori adevărul și autenticitatea, probabil că vei simți tristețe, supărare sau furie din pricina acestui lucru. Valorile sunt ciorchini de sentimente care vă semnalizează ce este important pentru dvs. Când ne trăim valorile, ne aliniem la Sinele nostru profund, viața capătă sens și avem capacitatea să înfruntăm cele mai dificile situații ale vieții.

Modul în care procesăm conștient valorile din viața noastră se realizează prin introspecție și analiză personală, precum și din evenimentele din jurul nostru în care ne descoperim valorile din viața noastră, care sunt implicate într-un fel sau altul prin acțiunile oamenilor din jur. Există oameni cu adevărat speciali, printre care te poți număra și tu, care au simțit cândva în existența lor chemarea la o misiune importantă și au fost animați de pasiune și curaj pentru a-și duce la îndeplinire țelul propus, odată ce au avut o viziune clară cu privire la ce își doresc să realizeze în viață.

Câteodată profesia noastră ne poate defini și vocația, însă dincolo de ceea ce facem în mod obișnuit în slujba noastră, există undeva o voce în sufletul tău care îți spune că ai o misiune de îndeplinit într-o anumită direcție și tocmai această vocație îți va oferi multe satisfacții. E ca un suflu nou pe care îl aduci în viața ta atunci când ești conștient de misiunea ta. Bunăoară, n-am știut de la început că vocația mea va fi aceea de terapeut și life-coach. Am trecut eu însumi prin experiențe și procese de dezvoltare personală care m-au condus în această direcție. Am început cu studiul asupra literaturii și direcția de bază a fost filologia, însă acolo l-am descoperit pe Dostoievski, Kafka, Dickens, Camus, Sartre, Ionesco, Eliade și mulți alții care au problematizat profund asupra omului și condiției umane, iar de acolo căutările s-au lărgit asupra cunoașterii umane în psihanaliza profunzimilor inconștientului la Freud, Jung, Adler, apoi la importanța nevoii sensului și semnificației la Frankl, la nevoia de spontaneitate și teoria rolurilor lui Moreno, precum și mulți alții care au pus bazele cunoașterii omului. Iar viața m-a adus adeseori în acele direcții în care mi s-a cerut îndrumarea și facilitarea unor procese de conștientizare și dezvoltare personală în ceilalți. Apoi ‘citirea omului’ a devenit o carte mereu deschisă pe masa conștiinței mele. Azi sunt deplin conștient și asumat că aceasta îmi este misiunea.

Discursul cu adevărat profetic a lui Martin Luther King, Jr., cel care a plătit cu viața pentru credința în valoarea libertății și a egalității dintre oameni, indiferent de culoare și rasă, a rămas posterității prin celebrul dicton:” I have a dream” (Am un vis) și “I envison a world in which” (Îmi imaginez o lume în care…)  (to envision: a-și imagina, a-şi pictoria, a crede în posibilitatea de, a avea o viziune cu privire la). Visul măreț este în sine o viziune motivantă pentru schimbare, transformare, înnoirea minții. De aici intervine catalizatorul schimbării, astfel încât unii oameni și-au dat viața pentru valorile lor supreme. Valorile sunt, de fapt, impulsurile care ne fac să trăim o viață conștientă, o viață deplină, bazată pe sisteme clare de guvernare care ne ghidează în luarea deciziilor cu privire la bine și rău, corect sau incorect în viața noastră. Ele ne propulsează să trăim în armonie cu noi înșine, în deplină unitate și rezonanță cu trăirile noastre, creând sentimentul plenar al integrității personale și totodată conferind coerență în viața individului. A crea idealuri pentru sine și pentru ceilalți, o lume a posibilităților creative și ecologice, iată misiunea noastră globală.

Valorile sunt modelate de mediul în care trăim: familie, școală, religie, persoane cu influență marcantă în viețile noastre. Pe parcursul vieții, valorile noastre au fost testate, reevaluate, reconsiderate în lumina experienței dobândite. Poate au existat persoane cu o înrâurire deosebită în viața ta, eroi pe care i-ai admirat, sau poate pur si simplu ai fost modelat prin metoda răsplată-pedeapsă, începând cu familia – dacă ai respectat sau nu valorile instituite de părinți, la școală (dacă ai internalizat valorile promovate), apoi la locul de muncă (valorile instituției) și, nu în ultimul rând, valorile propriei conștiințe pentru care te-ai autoînvinovățit, sau ai avut remușcări, sau te-ai autopedepsit în moduri foarte subtile și variate. Deși unele valori ne-au fost impuse prin cultură, tradiție, familie, totuși avem capacitatea să ne alegem propriul nostru sistem de valori după care să ne ghidăm viața.

Multe conflicte pe care le au indivizii sunt cauzate de valori care se bat cap în cap. Foarte mulți oameni nici măcar nu sunt conștienți de valorile lor. Conștientizarea valorilor noastre, precum și a ierarhiei de valori este foarte importantă pentru că are de-a face cu barometrul nostru interior de ghidare în viața personală, socială, culturală și religioasă. Unii au o valoare supremă iar celelalte valori sunt considerate mai puțin importante, pentru alții există două valori fundamentale cum ar fi succesul în viața de afaceri și totodată dedicarea în slujba familiei, alții știu să-și prioritizeze în mod clar valorile în funcție de importanța lor, iar alții procedează circumstanțial, în funcție de ce anume cere situația (cameleonic) deoarece nu sunt conștienți de valorile lor și acționează conform impulsului de moment. De aceea, este foarte important să ne punem următoarele întrebări ca să aflăm care sunt valorile noastre și cum ne pot ele ajuta și influența viața:

Ce este cu adevărat important pentru mine să trăiesc în viață? Care sunt valorile mele fundamentale pe care le trăiesc în viață? Ce înseamnă pentru mine X valoare și cum o utilizez în viața mea ca să-mi aducă împlinire mie și celorlalți?

Redau mai jos o listă de valori orientativă care poate fi consultată ca să ajute în formularea valorilor. Acestea nu acoperă toată gama de valori posibile pe care le avem, însă sunt cele la care m-am gândit că reprezintă esențialul, la care, dacă doriți, puteți adăuga:

Abundență

Altruism

Armonie

Angajament

A aduce plus valoare

Benevolență

Bunăvoință

Câștig

Comunitate

Control

Credibilitate

Curaj

Distracție

Echilibru

Etică

Fericire

Hotărâre

Individualitate

Inteligență

Împlinire

Învățare

Loialitate

Muncă în echipă

Optimism

Pasiune

Perseverență

Proactivitate

Punctualitate

Relații

Responsivitate

Serviciu (umanității)

Stabilitate

Tărie

Umilință

Vitalitate

Acceptare

Amabilitate

Asumare de riscuri

Apreciere

A face o diferență

Bogăție

Calm

Celebritate

Conexiune

Consistență

Credință

Curiozitate

Dragoste

Eficiență

Excelență

Filantropie

Importanță

Inovație

Intimitate

Încurajare

Jucăușenie

Mindfulness

Natură

Open-Mindedness

Perfecțiune

Popularitate

Proactiv

Putere

Reziliență

Sănătate

Simplitate

Statut social

Toleranță

Umor

Viziune

Acțiune

Ambiție

Auto-control

Atractivitate

A fi cel mai bun

Bunătate

Caritate

Compasiune

Confort

Corectitudine

Cooperare

Dedicare

Dezvoltare personală

Empatie

Expresivitate

Flexibilitate

Incluziune

Inspirație

Intuiție

Îndrăzneală

Libertate

Motivare

Onestitate

Originalitate

Perfecționism

Pregătire

Profesionalism

Recunoaștere

Respect

Securizare

Spiritualitate

Succes

Tradiție

Unicitate

Voioșie

Adevăr

Apartenență

Aventură

Autonomie

Bani

Bunăstare

Claritate

Competiție

Contribuție

Creativitate

Cunoaștere

Disciplină

Diversitate

Energie

Familie

Frumusețe

Independență

Integritate

Iubire

Înțelepciune

Leadership

Mulțumire

Onoare

Pace

Performanță

Prietenie

Provocare

Realizare

Responsabilitate

Siguranță

Spontaneitate

Succes în echipă

Tradiționalism

Versatilitate

Zel

1. Determină care-ți sunt valorile tale fundamentale. Primele cinci cele mai importante, apoi alege trei pe care le consideri de bază, apoi UNA pe care o consideri capitală, care este valoarea ta profundă, fundamentul pe care se construiesc celelalte.

2. Pe care le poți negocia dintre acestea și pe care nu?

3. Grupează aceste valori pe categorii, astfel încât să aibă sens pentru tine. Maxim cinci categorii (pot fi valori spirituale, materiale etc).

4. Alege un cuvânt din fiecare grup care să reprezinte eticheta pentru categoria respectivă.

5. Justifică de ce fiecare valoare pe care ai ales-o este importantă pentru tine.
Exemplu: Valoarea aceasta este importantă pentru mine deoarece…

6. Care este legătura între valorile tale și diferitele etichete pe care se bazează identitatea ta?
Identitatea ta va determina sistemul tău de valori (Cum te apreciezi? Ce crezi că este important să trăiești și să experimentezi în această viața?) Identitatea ta se bazează pe cunoașterea convingerilor și valorilor tale, prețuirea calităților și a virtuților tale interioare.
a) identitate bazată pe profesie are valori cum ar fi poziție, putere, prestigiu, bani, imagine, autoritate;
b) identitatea bazată pe religie/tradiție spirituală are valori cum ar fi siguranța, credința, ritualuri, principii, ghidare spirituală (filosofie, cărți spirituale);
c) identitatea bazată pe naționalitate poate avea valori cum ar fi prestigiu, putere, bani, libertate de mișcare;
d) identitatea bazată pe ființa ta interioară (ca dat existențial) poate avea valori cum ar fi: pacea, armonia, iubirea, înțelepciunea, echilibrul, cunoașterea.

7. Care sunt valorile care te fac fericit?
Dar cele care te fac eficient?

8. Care sunt valorile care-ți mobilizează viața și voința, care-ți dau un scop?

9. Ce valori culturale ai?

10. Ce valori aduc prietenii sau cunoștințele în viața ta?

11. Ce valori ale muncii sau cele din mediul organizațional îți conferă satisfacție?

12. Ce valori ai preluat de la părinții, profesorii, colegii sau prietenii tai?

13. Ce valori ți-ai făurit pe parcursul vieții și care le-ai respins din cele pe care le-ai fi putut prelua de la cei dragi, sau le-ai preluat pentru o perioadă a vieții ca mai apoi să le consideri ca fiind disfuncționale pentru tine?

Deciziile pe care le luăm în viață și care ne vor influența categoric cursul acțiunilor noastre ulterioare sunt determinate de valorile, convingerile și atitudinile noastre, care ne arată CINE suntem și CUM ne prezentăm în fața celorlalți. De aceea, cunoașterea valorilor tale este extrem de importantă deoarece te va îndruma să duci o viață conștientă și te va ajuta să găsești răspunsuri satisfăcătoare la întrebări cum ar fi:

Ce slujbă ar trebui să aleg?

Ce partener de viață mi s-ar potrivi? (ce valori comune am cu partenerul? Ce pot negocia din aceste valori și ce nu?)

Ar trebui să accept această promovare?

Oare să mă apuc de afaceri sau prefer să fiu executant în cadrul unei firme/corporații?

Să urmez tradiția sau să-mi urmez calea mea?

Să fac un compromis sau să-mi mențin poziția neștirbită?

Conflictul intervine la nivelul conștiinței atunci când îmi încalc propriile valori sau când alții mi le încalcă în mod constant:

  1. Îți încalci propriile valori ca să faci pe placul cuiva și nu mai poți fi autentic
  2. Alții îți încalcă valorile și atunci poți simți: furie, frustrare, nemulțumire, angoasă, revoltă etc.
  3. Când valorile foarte importante pentru tine intră în conflict cu cele ale partenerului, prietenilor, a familiei și când nu le putem negocia nicidecum avem un conflict de conștiință

De aceea întreabă-te:

Ce valori consideri că sunt sfinte pentru tine și pe care le poți negocia?

Dacă ai putea lăsa o moștenire posterității după ce te-ai pensionat, care ar fi aceea?

Cum ai vrea ca oamenii să-și amintească de tine? Ce comportamente sau realizări?

Care ar fi valorile fundamentale care se desprind din aceste întrebări?

Care acțiuni s-ar alinia valorilor tale fundamentale? Cum ar fi de dorit să-ți trăiești viața ca să poți întruchipa aceste valori? Pentru care ești dispus să te responsabilizezi?

Dincolo de suma tuturor întrebărilor se afla testul final al valorii individului concretizată în întrebarea fundamentală, de sorginte biblică: Ce ar da un om în schimb pentru sufletul lui?

Abonează-te la Newsletter

și află noutățile din domeniu, articole de interes și ofertele noastre promoționale.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *