“Vremurile grele dau marii lideri”. – Robin Sharma (scriitor canadian)

Credem că acum, în contextul actual, este nevoie mai mult decât oricând să fim lideri credibili pentru oamenii pe care îi conducem

Ce ne face lideri credibili?

Sunt câteva atribute care te pot ajuta să câştigi încrederea oamenilor din echipa pe care o conduci.

Elementul esenţial în câştigarea încrederii celorlalţi oameni este să fii de încredere. – Stephen R. Covey 

Ca să caştigi încredererea oamenilor din echipa ta, şi ca să fii un lider credibil trebuie să dai dovadă de trei calități: competenţă, consecvenţă şi caracter.

  1. Caracterul asigură creşterea încrederii oamenilor pe care îi conduci.

Dacă nu te poţi conduce pe tine însuţi, nu vei putea să conduci pe nimeni altcineva. Este o idee fundamentală pe care trebuie să o reţii.

A-ţi găsi forţa interioară este, pe termen lung, cea mai mare contribuţie pe care o poţi aduce semenilor tăi – Rollo May ( psiholog)

Va trebui să faci eforturi să te debarasezi de convingerile negative şi de barierele psihologice pe care le ai, astfel încât să găseşti forţa necesară de a-i motiva şi a-i încuraja pe oamenii pe care îi conduci.

Dintotdeauna teama şi îndoiala au fost cei mai mari duşmani ai fericirii şi ai performanţelor umane. Alungă-ţi temerile!

Talentul de a lucra cu oamenii implică o grijă permanentă pentru ei, capacitatea de a-i înţelege, de a interacţiona cu aceştia. Grija este emoţia-cheie ce reuneşte echipa. Membrilor din echipa ta le va păsa de ceea ce se întâmplă cu obiectivele lor şi cu fiecare dintre ei. Unul dintre mentorii cu care am lucrat spunea: “ai grjă de oamenii tăi şi ei vor avea grijă de tine.”

Cu cât construieşti relaţii mai strânse cu oamenii pe care îi conduci, cu atât vei devenii un lider mai credibil. Eşti de acord?

Aşadar, găseşte-ţi timp în fiecare zi, în ciuda contextului în care trăim, să-ţi cultivi relaţiile, să le oferi un cuvânt bun oamenilor tăi, sau o dovadă de înţelegere.

Atitudinea are un impact extraordinar asupra relaţiilor dintre oameni, le „colorează viziunea” pe care o au asupra eşecului şi le defineşte noţiunea de succes. Ceea ce îi sperie pe oameni nu este eşecul, ci vina şi critica. De aceea, este bine să folosim feedbackul constructiv care este un instrument grozav de motivare. Ar fi bine să-ţi concentrezi atenţia asupra calităţilor omenilor din echipa ta, să le lauzi acţiunile şi rezultatele ori de cate ori ai ocazia.

  1. Un alt lucru pe care trebuie să-l faci pentru a fi credibil este să fii consecvent.

De ce este consecvenţa un atribut atât de necesar?

Consecvenţa este ingredientul-cheie pentru a câştiga încrederea oamenilor pe care îi conduci. Ar trebui să actionezi congruent cu valorile la care ai aderat şi să crezi în ceea ce ai afirmat. Cu alte cuvinte, să faci, ceea ce ai spus că faci.

Dacă distrugi încrederea oamenilor din echipa ta, greu o vei recupera.

  1. Competenţa este situată în centrul preocupărilor fiecăruia dintre cei care conduc oameni. Fără competenţe nu vei putea nici să conduci oameni, nici să gestionezi organizaţia/echipa cu care lucrezi. Este important să existe competenţă atunci când este nevoie să iei decizii, iar dacă vei lua mereu decizii proaste, vei pierde încrederea celor din jur şi vei da greş ca lider.

Ca să lucrezi cu o echipă de oameni extraordinari este nevoie de ceva extraordinar. De fapt, este nevoie să-ţi iubeşti mai mult oamenii decat funcţia.– Robin Sharma

Acest lucru presupune talentul de a lucra cu oamenii.

Care dintre deprinderile, abilităţile tale te-au ajutat în cea mai mare măsură să câştigi încrederea oamenilor tăi?

Inspiraţie! Fii un lider credibil!

Sursa foto: internet