Cu toții cred că am experimentat la un moment dat în carieră lucrul cu cel puțin un manager toxic, al cărui impact a fost catastrofal asupra noastră. Cum te-ai simţit? Erai frustrat, nefericit și obosit și prin urmare, complet demotivat, ceea ce nu era bine pentru tine sau restul echipei din care făceai parte?

Dacă ar fi să fac o clasificare, există patru tipuri principale de manageri din categoria managerilor toxici:

1. Managerul incompetent pentru activitatea managerială în sine şi pentru gestionarea echipei pe care conduce. Incompetența poate îmbrăca mai multe forme. Acest lucru poate însemna că sunt manageri slabi, indecişi, lipsiți de trăsături de conducere/pregătire sau chiar leneși. Echipa poate tolera acest stil managerial, dar dacă nu le place, în timp, nemulțumirea va crește rapid și anagajații vor părăsi echipa.

2. Managerul agresor

Este probabil, cel mai periculos gen; de obicei această persoană folosește agresivitatea și frica pentru a gestiona oamenii. Drept urmare, angajații vor veni cu teamă la locul de muncă și vor avea un sentiment de ușurare când stau departe de managerul lor.

3. Alpinistul este al treilea tip de manager slab și se caracterizează prin auto-orientare excesivă. În loc să investească în echipa lor, preferă să facă impresie bună în fața superiorilor săi, acordând foarte puțină atenție echipei sale, fiind preocupat mai mult de imaginea lui în ochii superiorilor.

4. Micromanagerul

Acest tip de management este obositor, deoarece managerul epuizează și își descurajează membrii echipei, neavând încredere în abilitățile lor, vrând să controleze el totul. Acești manageri păstrează controlul asupra tuturor și, prin urmare, nu permit membrilor echipei lor să facă greșeli sau, în consecință, să se dezvolte, învățănd din aceste greșeli.

Aceste stiluri manageriale produc un climat de lucru negativ și conduc spre un moral scăzut al angajaţilor.

Când nimic nu pare să-l mulțumească pe managerul toxic, poate fi dificil pentru angajați să-și păstreze un nivel ridicat de motivaţie la locul de muncă. Mulți manageri pur și simplu nu înțeleg importanța aprecierii și recunoașterii rezultatelor și nici a stimulentelor pentru o muncă bine făcută. Ca urmare, angajații s-ar putea simți demotivați, lucru care nu îi ajută să performeze.

Stilul de conducere al acestor manageri are un impact uriaș și asupra productivității echipei, deoarece, dacă oamenii din echipă părăsesc mereu organizația din cauza managerului toxic, cine va prelua de fiecare dată rolul celui care pleacă? Există o altă persoană instruită care să poată prelua rolul celui care pleacă sau se face mereu recrutare pentru a găsi persoana potrivită? Cine îi va instrui pe cei noi care intră în echipă?

Aceste activităţi necesită timp. Procesul acesta continuu de rotație al angajaților pe post este costisitor și crește costurile pentru angajare, și instruire. De fapt, se consideră că pentru a angaja un înlocuitor ar costa în jur de 25 – 30% din salariul unui angajat. Și, dacă managerul existent rămâne în organizație, dar angajații vor pleca de fiecare dată, înseamnă că nevoia de a angaja va fi permanentă.

Managerii toxici sunt principala cauză a nefericirii angajaţilor la locul de muncă.

Oricine a avut un manager toxic știe ce efect poate avea asupra sănătății mintale și satisfacției la locul de muncă a angajaților.

Sunt studii care arată că angajații părăsesc mai degrabă managerul incompetent și nu compania care i-a angajat. Dacă un angajat se simte stresat la locul de muncă, ca urmare a unui manager toxic, de cele mai multe ori va alege să plece din companie.

Managerii toxici se prezintă adesea ca lideri puternici în fața conducerii superioare. Ei, nu se vor concentra pe nevoile departamentului sau ale echipei, ci pe propriile lor nevoi. Și, bineînțeles, fac multe greșeli care scad motivația, productivitatea, producția și, în cele din urmă și calitatea serviciilor către clienți.

Se poate remedia situaţia?

Dacă s-a făcut pur și simplu o greșeală de recrutare, managerul toxic trebuie înlocuit cât mai repede cu putinţă.

Dacă există dorinţă de schimbare prin dezvoltarea competenţelor manageriale prin formare, suport și asistenţă, cei care l-au angajat ar putea încerca această variantă. Nu este uşor, dar schimbarea este posibilă.

Rezultatele unei echipe/organizaţii depind cel mai mult de cum este condusă. Parafrazând zicala „cine nu are bătrâni să-și cumpere” am putea spune „cine nu are manageri buni să îi caute și/sau să îi formeze/dezvolte.”

Managerul tău cum este? Dacă ţi-a plăcut articolul, lasă-mi un comentariu! Urmăreşte şi celelalte aricole de la noi!

Sursa foto: internet