Sunt sigură că dacă conduci oameni, ai înțeles deja că managementul este un sport de echipă, și că fiecare membru are un rol de jucat. Cu atât mai mult, în Era Cunoașterii în care ne aflăm , vremea managerului care le știa pe toate a apus, a venit vremea managerilor care știu să antreneze creierele oamenilor din echipa cu care lucrează.

Ce trebuie să întelegi este ca nu îți angajezi o echipă, ci trebuie să îți construiești o echipă.

Mulți manageri sau anteprenori cred că dacă angajează oameni, au o echipă. Greșit!

Construirea unei echipe este un proces.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale managerului este acela de a construi și de a dezvolta echipa cu ajutorul căreia va realiza obiectivele stabilite de organizatie.

De ce este importantă echipa?

O organizație pe lângă proceduri de lucru, tehnologie, dotări și clienți, înseamnă și oamenii cu ajutorul cărora va realiza obiectivele pe care și le-a propus.

Pentru ca o echipă să funcționeze va trebui să creezi în primul rând încredere. La început oamenii vor veni cu incertitudini, nesiguranță, cu personalități diferite, cultură diferită, educație diferită, deci cu multe discrepanțe între membrii grupului.

Obiectivul tău este să iei de la început în calcul nesiguranța cu care vor veni oamenii din echipa ta și să încurjezi descoperirea nevoii psihologice, în primul rând.

Și cum poti face asta?

Prin încurajarea descoperiri. Prin întrebări de descoperire: Ce, Care, De ce, Cum? Poți să afli mai multe despre trecutul lor, ce le- a plăcut, ce le-a displăcut, chiar în cadrul echipei din care au făcut parte, oamenii trebuie să se cunoască unii pe ceilalți, așa se va crea un climat de încredere între membrii echipei.

Ar trebui să vezi cum poți să creezi un echilibru între nevoile individului, dinamica grupului și cerințele unei sarcini care să te ducă la rezultate.

Cheia obținerii acestui rezultat este viziunea pe care va trebui să o ai la nivel de echipă, sarcină și acest proces de formare a echipei. Pentru ca integrarea să fie completă, trebuie să existe o interconexiune între oameni şi sarcină, respectiv între viziune și misiune.

De unde să începi?

  1. Stabileste un obiectiv comun, astfel încât oamenii să se deschidă la a genera idei și a rezolva sarcini.

Trebuie să conveniți asupra obiectivului, ei trebuie să înțeleagă faptul că există un scop comun, și să creeze acea stare de confort, astfel încât tensiunile să se reducă ușor, și să dispară incertitudinea și nesiguranța. Descoperă valorile comune ale echipei, apoi lămurește niște norme de lucru, structurează munca și asteptările.

  1. Al doilea pas este să ai o viziune la nivel de echipă. Oamenii trebuie să știe care este rolul lor în cadrul echipei și de fapt care este scopul principal al construirii echipei. De ce ai nevoie de echipă? Pentru ce? Ce vrei să realizezi? Trebuie să prezinți viziunea oamenilor tăi, și să te asiguri că oamenii au înțeles care este rolul lor în cadrul echipei.

 

3. Realizarea unei sarcini la nivel de echipă. Spune-le care este prima lor sarcină la nivel de echipă, inclusiv prezintă-le etapele și timpii de realizare. Timpii pot varia în funcție de complexitatea sarcinii cu care se va confrunta echipa.

Așa cum am specificat la început, ia în calcul că formare echipei este un proces. Prin răbdare vei descoperi ce oameni ai în echipa ta, ca să stii cu cine porneşti la drum.

Dacă vrei echipe creative încurajează brainstormingul (furtuna de idei), și pune întrebări.

Poţi întreaba, de exemplu: “Ce trebuie să facem pentru a forma o echipă bună?”

Aşa se nasc idei, care te ajută să înţelegi cum îşi doresc oamenii din echipa ta să colaboreze între ei, sau ce vor face ca să duceţi la îndeplinire sarcinile şi să generaţi rezultate. Este o diferenţă de nuanţă între întrebarea: “Ce să facem?” și „Cum să facem?”

Când spui “Ce să facem?”, faci apel la acţiune, şi oamenii vor genera idei pentru acest proces de formare a echipei, trebuie să le fie clar ce doreşti de la ei, să ştii cum să adresezi întrebări, să încurajezi susţinerea şi schimbul de informaţii. Să urmăreşti sinergia echipei, forţa care uneşte echipa, astfel încât să formezi o echipă puternică pe care să te poți baza.

Concluzia care se desprinde este că, nu-ți angajezi echipă ci trebuie să îți construiesti echipă, şi trebuie să urmăresti acest proces de construcţie şi dezvoltarea a echipei. Acest proces poate să dureze o periodă mai scurtă sau mai lungă de timp, depinde de oamenii pe care îi angajezi şi de abilitățile tale de comunicare și relaționare.

Sper să-ţi fie de folos. Dacă ţi-a plăcut articolul, nu uita să-mi laşi un comentariu!

Vezi cursul de Leadership de echipă organizat de Impact Training!

sursa foto: internet