Oamenii aşteaptă multe de la managerii lor. Sunt încă mulţi manageri promovaţi într-un post de conducere care probabil, se întreabă ce i-a determinat să-l accepte.

Din păcate, programele formale nu includ instruire privind posturile de conducere şi majoritatea managerilor nu au vreo formare în acest sens. Prin urmare, poţi deveni şi tu un alt “şef diabolic”. Nu există doi manageri care să efectueze aceiaşi activitate, în exact acelaşi mod. Diferenţele dintre ei sunt măsura specializării. Cu cât specializarea este mai temeinică, cu atât şansa de succes într-un post de conducere este mai mare.

Ce combinaţii de abilităţi şi cunoştinţe te pot ajuta să devii un bun manger?

  1. Comunicarea

85% din succesul tău ca manager va fi determinat de abilitatea de a comunica eficient cu alţii.

Un manager pentru a fi puternic şi convingător, nu trebuie decât să asculte. Oamenii trebuie ascultaţi pentru a crede că au valoare şi că nu sunt doar un instrument care facilitează atingerea obiectivelor. Comunicarea (mai ales partea cu ascultarea) implică multe situaţii în care poţi cădea pradă confuziei şi neînţelegerii. Principalul factor care determină succesul ca ascultător este dorinţa – atitudinea faţă de oameni şi faţă de procesul în sine. Mulţi dintre manageri nu ascultă cu intenţia de a înţelege; ascultă cu intenţia de a da replică. Pe măsură ce vei învăţa să asculţi cu atenţie vei constata imensele deosebiri de percepţie care există de la om la om.

Trebuie să înţelegi ca să fii înţeles!

Totodată, o bună comunicare asigură și înțelegerea mai clară a oamenilor de lângă tine și dezvoltarea în timp a unor relații profesionale puternice.
Acum este nevoie să fii un manager asertiv. Managerii asertivi nu se tem de confruntări și nu au o problemă cu exprimarea opiniilor, însă fac acest lucru într-un mod transparent, corect și mai ales nonconflictual.

 

 

 

 

2. Dinamica echipei şi încurajarea relaţiilor constructive

Dacă reuşeşti să stabileşti o legatură cu oamenii tăi, acest lucru se vede în funcţionarea echipei.

Grija este emoţia-cheie ce uneşte echipa. Cu cât construieşti relaţii mai strânse, cu atât vei devenii un lider mai puternic. Trebuie să creezi un mediu şi un climat de lucru productiv. Încurajază comunicarea deschisă, astfel încât oamenilor să nu le fie teamă să-și exprime sentimentele, sau să se simtă vulnerabili în fața celorlalți, să-și recunoască greșelile fară să le fie teamă de critică sau pedepsă. Trebuie să lucrezi cu oamenii din echipa ta, să-i faci să înțeleagă importanța încrederii şi  sprijinului.

Construieşte încredere! Încurajează dezvoltarea şi acordă suport ca oamenii să reuşescă şi să fie mândri de succesul lor. Alocă timp pentru a antrena competenţe.

3. Motivarea echipei

Oamenii vor să simtă că cineva se gândește la ei, că îi prețuiește și îi respectă ca indivizi. Piramida lui Maslow ne ajută doar să înțelegem care sunt precondițiile unei echipe motivate. Nu ne spune cum să ne purtăm cu oamenii în fiecare zi. Cuvintele sau acțiunile minore pe care le faci ca manager, pot să ridice sau să scadă nivelul motivațional al unui individ, ceea ce înseamnă că trebuie să reacționezi repede și pozitiv față de situațiile în continuă schimbare.

Fă-ți timp să descoperi nevoile unice ale fiecărui angajat! Odată descoperite dorințele și nevoile angajaților, creezi oportunități pentru ca ei să și le împlinescă. Motivația depinde mai mult de latura emoțională decât de cea rațională. Nu te lăsa agățat de ceea ce ți se pare doar ție că are sens. Dacă un angajat pare să fie motivat de recunoaștere decât de bani, nu lăsa părerea personală despre opțiunea lui să impiedece satisfacerea acelei nevoi.

Recunoașterea și laudele, respectul, timpul liber, o muncă plină de satisfacție, transparența, evaluarea performanțelor și promovarea vor depăși banii ca factori motivanți în munca unei persoane. O metodă sigură de a construi o echipă de oameni motivaţi este să-i aduni periodic la un loc, pentru a discuta, cu scopul de a soluţiona problemele, a întocmi planuri, de a face schimb de informaţii, idei şi experienţă.

 

4. Delegarea eficientă

Că să poți să delegi trebuie să-ți cunoști echipa. În practică, există puține sarcini care nu pot fi delegate: evaluări, promoții, proceduri disciplinare, alocarea de resurse și formarea echipei, toate fac parte din atribuțiile managerului, însă restul pot fi atribuite altor persoane.

Nu folosi delegarea ca excepție, folosește-o ca regulă!

Când delegi, nu renunți la responsabilități, ci doar delegi anumite sarcini, fiind responsabil de rezultatul final. Deleagă tot ce poate fi delegat! Atunci când delegi sarcini, asigură-te că cei cărora le delegi au capacitatea de a se ocupa de ele.

Prin delegarea adecvată a responsabilităţilor, te asiguri că un om se achită de sarcină la un nivel acceptabil de calitate.

Primul pas în delegarea unei sarcini este să analizezi sarcina atent. Ce rezultat vrei să obţii?

Al doliea pas, să-ţi stabileşti cum vei măsura dacă sarcina a fost dusă la îndeplinire în mod adecvat sau nu.

Al treilea, să stabileşti un termen-limită şi nişte paşi pentru îndeplinirea sarcinii.

5. Gestionarea conflictelor

Conflictul este o stare naturală în majoritatea organizațiilor. Multe conflicte apar din cauza diferitelor ordini de zi, a priorităților sau datorită comunicării defectuoase. Obiectivul managerului este de a elimina conflictul. Toate conflictele pot fi rezolvate. Conflictele pot fi şi benefice dacă sunt utilizate ca instrumente pentru schimbare sau inovare.

Negoierea este o tehnică de mare efect în rezolvarea conflictelor. Poţi să aplici negocierea în situaţiile de fiecare zi. Negocierea eficientă se referă la căutarea unui deznodământ care să ofere beneficii pentru ambele părţi, prin înţelegerea dorinţelor, nevoilor şi intereselor părţilor implicate în conflict. Menţine o atmosferă de lucru în care fiecare angajat să fie tratat cu respect, demnitate şi onestitate.

Formează mentalități win-win (câştig-câştig)!

6. Planificarea și luarea deciziilor

Ca să știi exact ce urmează să faci trebuie să ai un obiectiv. Planul sau acțiunea care duce la realizarea obiectivului ține de planificare.

Brian Tracy spune că:”Partea de 10% din timpul pe care-l petreci planificând e, adesea, responsabilă pentru 90% din succesul pe care-l obţii atunci când îţi pui planul în aplicare.

Aminteşte-ţi mereu că:  Planificarea iniţială adecvată previne rezultatele slabe.

Sunt mai multe căi de a-ţi atinge obiectivele. Trebuie doar să găseşti calea care funcţionează şi să-ţi duci planul la îndeplinire.

Dacă vrei să determini adevărata măsură a abilităţii tale de planificare, planul tău trebuie să funcţioneze, adică să obţii rezultatele proiectate.

Despre managerii de succes se spune adesea că au putere de decizie. Deciziile bune duc la alocarea adecvată a resurselor. Tu decizi pe cine angajezi, promovezi, şi însărcinezi cu responsabilităţi noi. Tu decizi cum vei soluţiona problemele care apar pe parcursul zilei. Informarea trebuie să preceadă decizia. Regula 80/20 spune că obţii 80% din valoarea unui lucru din 20% din informaţii sau efort. Înţelegerea acestei reguli te ajută să nu rămâi împotmolit în detalii inutile odată ce ai învăţat cam tot ce ai nevoie pentru a lua o decizie bună.

Informează-te bine, sintetizează informaţiile şi apoi decide!

Managerii cu putere de decizie prezintă patru tipuri de comportamente :

  1. Înclinare spre acţiune nu spre analiză

2. Preferă o soluţie practică nu una perfectă

3. Rezolvarea colectivă a problemelor

4. Asumarea responsabilităţii

Elementul cel mai important al luării deciziilor manageriale eficiente este asigurarea unui echilibru între gândire şi acţiune. Dacă procesul folosit pentru a exprima ipoteza, a obţine, analiza şi sintetiza informaţiile este satisfăcător, managerul ştie deja destule pentru a trece la acţiune şi a învăţa apoi din rezultate.

Gândirea şi acţiunea nu sunt alternative, ci sunt inseparabile.

7. Controlul

Ca să ai control, trebuie să știi ce vrei să faci, unde vrei să ajungi sau ce ar trebui să schimbi.

Pentru a sti dacă ai ajuns acolo unde „îţi doreai”, pe lângă planificare, un manager trebuie să controleze.

Controlul este cel care:

  1. Îţi arată unde eşti.

Adică îţi oferă o imagine a distanţei pe care o ai de parcurs ca să ajungi unde îţi doreşti. Te ajută să răspunzi la întrebări de genul: “Cum stau cu oamenii”” Am toate informatiile de care am nevoie?””Am buget ?”

2. Îţi arată ce ar trebui să faci.

Controlul resurselor oferă suport pentru a vedea de ce mai ai nevoie ca să uşurezi drumul spre ceea ce ţi-ai propus.”Prin ce metodă pot să obţin X?”” Cum să aflu mai multe informatii despre…?”

3. Îţi arată ce ar trebui să schimbi.

Este vorba de întrebări cum ar fi:„Cum aş putea face altfel?””Prin ce metodă aş putea rezolva mai rapid?”

Ca funcţie managerială controlul încheie ciclul de management, urmărind calitatea procesului de conducere, eficienţa muncii depuse de întrega echipă pe termen scurt, mediu, sau lung.

Obiectivul principal al controlului este să te asiguri că ai obţinut rezultatele preconizate în urma planificării obiectivelor.

A controla presupune aşadar, existenţa unui obiect al controlului. În calitate de manager trebuie să urmăreşti mai multe astfel de obiecte: obiectivele, oamenii, informaţia, timpul, banii, modul de desfăşurare a activitatilor.

În prezent managementul a devenit mai dificil: activitatea în sine nu este mai grea, ci mai ambiguă. Arta de a conduce se învaţă zilnic. Ceea ce contează cu adevărat sunt acţiunile pe care le faci zi de zi, privite pe termen lung. Dacă investeşti mereu în perfecţionarea talentului de manager, rezultatul va fi unul productiv. Productivitatea cunoştinţelor va fi factorul determinant în poziţia competitivă de manager.

Managerii de succes sunt elevi perseverenţi, iar procesul de învăţare nu ia niciodată sfârşit. El este rezultatul disciplinei şi al unei comportament orientat spre dezvoltare profesională continuă.

Ţi-ai făcut din învăţare un obicei?

Dacă nu, fă-ţi un plan în acest sens şi începe cât mai repede.

Te așteptăm la cursul pentru manageri organizat de noi!

Sursa foto: internet

Curs Manager

 

Mult succes! Să-ți fie de folos! Urmărește și celelalte articole de la noi!