Leadershipul este un proces prin care un individ influențează comportamentul și atitudinile altor oameni.

Una dintre responsabilitățile unui lider este să inspire alți oameni să facă tot ce pot face în beneficiul organizației. Pentru a realiza acest lucru, liderul trebuie să le arate calea implicându-se în proces – conducând prin exemplu personal.

De exemplu, un lider poate încuraja punctualitatea la birou. Dacă liderul le cere angajaților să fie punctuali dar el nu este, angajații nu îl vor lua în serios și vor continua să întârzie. Dar dacă managerul este mereu punctual la birou, angajații vor urma adesea exemplul.

Dacă vrei să-ţi inspiri oamenii din echipa pe care o conduci ia în considerare următoarele moduri de a conduce prin exemplu personal :

 1. Ascultă-ți echipa 

Un lider bun ar trebui să înțeleagă că nu le știe pe toate, și că poate învăța de la oamenii din echipa pe care o conduce. Acest lucru presupune să aibă capacitatea de a interacționa cu oamenii din echipa lui. De exemplu, dacă managerul este un expert în vânzări, ar putea avea nevoie de cineva de la departamentul de marketing să-l sfătuiască asupra unor probleme.

2. Implică-te personal

Deși liderii sunt meniți să dea instrucțiuni, ei ar trebui să-și cunoască bine responsabilitățile și să se implice în munca propriu-zisă. De exemplu, un lider poate conduce prin exemplu personal, însoțind echipa de vânzari într-o vizită pe teren pentru a vinde produsele companiei.Liderul ar trebui să prezinte produsele în același mod în care o face personalul de vânzări, iar acest lucru va crește moralul general al echipei. Nu numai că personalul va dezvolta noi abilități și cunoștințe, dar liderul va construi și încredere. Implicarea în activitatea propriu-zisă îi oferă liderului imaginea provocărilor prin care trece personalul de vânzări și-l va ajuta să găsească modalități de a le ușura munca.

3. Livrează rezultate

Liderii buni trebuie să ofere rezultate concrete, mai degrabă, decât să facă promisiuni. Ei trebuie să lucreze pentru a obține rezultate tangibile. Liderii pot realiza acest lucru învățând arta delegării, unde pot împărți sarcinile mari în sarcini mai mici, gestionabile, care pot fi atribuite unuia sau mai multor angajați.Ei pot apoi să verifice dacă sarcina a fost efectuată conform standardelor cerute. Delegarea sarcinilor ajută la obținerea rezultatelor într-un timp scurt, implicând toți angajații.

4. Rezolvă conflictele rapid

Conflictele apar adesea în organizații între angajați, lideri versus lideri sau lideri versus angajați. Cât de repede sunt rezolvate conflictele determină cât de competent este liderul.Un lider bun ar trebui să prevină și să gestioneze conflictele pentru a preveni dezacordurile ce ar putea să blocheze proiectele din cadrul echipei/organizaţiei. Angajații ar trebui să vadă că liderul lor are înţelepciune și curaj și știe cum să gestioneze aceste situații.

5. Valorizează oamenii

Liderul trebuie să demonstreze bune abilități de comunicare și ascultare, astfel încât unii angajaţi să nu se simtă subapreciaţi. De asemenea, liderul ar trebui să fie onest, și deschis la discuții care ating bunăstarea angajatului. Evaluarea contribuției angajaților în organizație sporește capacitatea liderului de a interacționa cu oamenii într-un mod semnificativ.

Prin urmare, un lider care conduce prin exemplu personal se poziționează ca o persoană credibilă care merită să fie respectată. Echipa vede liderul ca pe o persoană care le înțelege situația, mai degrabă decât ca pe o persoană care dă doar instrucțiuni. Echipa apreciază ceea ce face liderul și lucrează pentru a-l ajuta pe lider să atingă obiectivele organizației.

Acțiunile unui lider servesc ca o politică de lucru nescrisă despre ceea ce este şi ce nu este adecvat pentru organizație. Personalul observă comportamentul liderului său și îl folosește ca punct de referință pentru a decide cum să acționeze.

Dacă ți-a plăcut articolul lasă-mi un comentariu! Urmărește și celelalte articole de la noi!

Sursa foto: internet