Cum își inspiră liderii oamenii din echipă într-o lume a mesajelor negative?

de | nov. 22, 2019 | Blog | 5 comentarii

Să privim în viitor poate fi uneori copleșitor.

Din motive pe care nimeni nu le poate explica în totalitate, suntem bombardați 24 din 24 ore de știri negative, pline de tragedie, tristețe și îndoială. În acest context, oamenii au nevoie de un cuvânt pozitiv pentru a contrabalansa provocările și mesajele negative pe care le aud aproape zilnic.

Dacă ești liderul unei echipe, să-ți păstrezi și motivezi cei mai buni oameni devine mai mult decât oricând o mare responsabilitate, mai ales în contextul actual când oamenii buni sunt greu de găsit.

Cum își inspiră liderii oamenii din echipă într-o lume a mesajelor negative? Din ceea ce am citit și experimentat de-a lungul vremii cât am condus echipe, îți recomand câteva lucruri pe care le poți face ca să-i inspiri și să-i păstrezi pe cei mai buni oameni din echipa ta:

1. Rolul tău ca lider este să îi convingi CĂ SE POATE!

Dacă dorești să îți inspiri oamenii, condu după mentalitatea “Se poate!”

Spune-le oamenilor ce pot face, nu ce nu sunt în stare să facă. Cu cât îi încurajezi să reușească și să-și folosească abilitățile individuale, cu atât vor deveni mai eficienți și mai productivi în ceea ce au de făcut. Cu alte cuvinte, nu le oferi pretexte pentru posibilele greșeli. Urmărește progresul zilnic!

2. Elanul îi ajută pe oameni să fie mai eficienți

Atunci când elanul este de partea ta, oamenii te văd ca pe un câștigător. Oamenilor le place să se asocieze cu câștigătorii. Ei au încredere în liderii care au realizat ceva în trecut. Pentru a încuraja elanul trebuie să-i ajuți pe cei din echipa ta să-și sărbătorească reușitele.
Fă-ți un obicei din a-i onora pe cei care fac ca lucrurile să se miște. Trebuie să lauzi eforturile, dar să răsplătești realizările. Cu cât răsplătești mai mult realizările, cu atât mai mult oamenii din echipa ta se vor strădui mai mult să le obțină.

3. Ca lider ai răspunderea să ai viziune

Crearea unei viziuni care să stabilească o direcție și pentru viețile lor ar trebui să fie și asta una din preocupările tale. Oamenii fac ceea ce văd. Cu alte cuvinte, oamenii depind de tine pentru îndrumare și stimulare. A conduce atunci când nu știi încotro să te îndrepți, când îți lipsește angajamentul sau pasiunea, este mai rău decât să stai deoparte. Contează să arăți tu în primul rând ce vrei, să ai un coeficient emoțional bun și să fii un adevărat exemplu!

4. Nu fii un “știe-tot”

În realitate, nici un lider din lumea afacerilor din ziua de azi nu are răspuns la toate întrebările și nu poate să fie la curent cu fiecare subiect din domeniu.
Oamenii se simt flatați și inspirați atunci când li se cere părerea. Ca lider, nu îți fie frică să admiți că ai nevoie de părerile celorlalți. Oamenilor le place să se simtă valorificați. Îți recomand să faci și tu asta pentru a intensifica sentimentul de importanță a oamenilor din echipa ta.

5. Demonstrează integritate și consecvență

De ce este consecvența un atribut atât de necesar liderului? Consecvența este ingredientul cheie pentru a le câștiga încrederea. Acționează congruent cu valorile la care ai aderat și crede în ceea ce ai afirmat. Cu alte cuvinte, fă ceea ce ai spus că faci.
Deși popularitatea este râvnită de orice lider, respectul este chiar mai important.

Fă-ți timp să descoperi nevoile fiecărui membru din echipa ta. Informează-i în mod curent despre șansele de a-și atinge idealurile profesionale din pozițiile pe care le ocupă. Odată descoperite dorințele și nevoile oamenilor tăi creezi oportunități pentru ca ei să le împlinească și să aibă o imagine a viitorului lor.

  • Pictează un tablou al viitorului;
  • Mergi acolo;
  • Oamenii tăi te vor urma.

În acest context, secretul conducerii este simplu: intreprinde numai acțiunile în care crezi.

Inspirație! Țintește mai sus!

Abonează-te la Newsletter

și află noutățile din domeniu, articole de interes și ofertele noastre promoționale.

5 Comentarii

  1. Dan

    Continuă să inspiri! Multumesc pentru sugestii. Incerc sa conduc si eu oamenii prin exemplul personal.

    Răspuns
  2. Razvan

    M-a inspirat acest articol.A fi lider este exact la fel cu a fi parinte.Adica sa fii dedicat celor din grija ta si gata de a face sacrificii pentru ca ei sa evolueze frumos.
    Multumesc!

    Răspuns
    • Daiana Roman

      Multumim Razvan! Ai dreptate, trebuie sa pornim din locul in care ne aflam si sa multiplicam acest lucru in jurul nostru.
      Succes!

      Răspuns
  3. Udroiu Dorina Maria (Călinescu).

    Hm….
    Lider verbal, vocațional…..
    Mă inspir din fapte nu din vorbe.
    Admir rezultatul nu ideea.
    Numai cine a reușit să schimbe vieți cu orice risc asumat acela poate fi numit liderul adevărat.
    Cel ce vorbește pentru sine, pentru faima de sine nu este liber.

    Răspuns
    • Daiana Roman

      Buna ziua, mulțumim frumos pentru comentariu. Aveți dreptate, contează mult exemplul personal și rezultatele. Dar leadership înseamnă și limbaj. Modul în care comunică liderul,influențează modul în care comunică oamenii din echipa pe care o conduce. Cei care comunică bine pot construi relații mai bune. Comunicare = încredere și colaborare. Când colaborează cu oamenii pe care îi conduce, obține angajament. Angajamentul îi stimulează pe oameni să depună efort discreționar. Mult succes vă dorim!

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *