Tu ce stil de conducere ai?

Conducerea este o alegere. Un lider trebuie să cunoască detaliile pe care le implică poziţia de conducător.

Un lider bun întotdeauna va fi uşor de observat.Oamenii din echipa lui sunt extrem de motivaţi, sunt loiali şi performanţi.

În anul 1939, psihologul german -american Kurt Lewin a identificat, în urma unui studiu, trei stiluri principale de conducere şi a subliniat efectul pe care fiecare stil l-a avut asupra membrilor echipei. Cercetarile au demostrat clar că liderii obţin rezultate diferite atunci când îşi conduc echipele într-un anumit stil.

Care sunt stilurile de leadership?

Kurt Lewin a identificat trei stiluri de conducere majore.

  1. Stilul autocratic (autoritar).

Liderii care folosesc acest stil iau decizii fără să se consulte cu echipa lor. Doar ce spun ei merge, funcţionează. Acest stil de conducere este centrat pe lider, deciziile le ia doar liderul, echipa va executa practic ordinele liderului.

Liderii autocratici au putere totală asupra subordonaţilor lor. Le controlează munca îndeaproape şi păstrează relaţia cu ei la nivel strict profesional.

Pot sa apară dezavantaje ca frica şi frustrarea, se pot rata oportunităţi noi, comunicarea este defectuoasă, pot să apară confuzii datorită lipsei de feedback în mod constant.

Alt dezavantaj este că dacă totul va depinde de lider, şi toate deciziile sunt luate de lider, asta poate duce la o paralizie organizaţională atunci când liderul va lipsi, sau va pleca.

În ciuda acestor dezavantaje, acest stil este eficient în stările de urgenţă sau criză, când liderul are de luat decizii rapide. Se poate spune că este cel mai ineficient stil de leadership.

    2. Stilul democratic sau participativ

Liderii care folosesc acest stil au ultimul cuvânt, dar includ echipa lor în procesul de luare a deciziilor. Conducerea democratică încurajează creativitatea, discuţiile libere, schimbul de idei şi soluţii. Rolul liderului democratic este să ghideze, să ofere suport, să susţină generarea de idei şi să concluzioneze soluţia finală. Se crează astfel un climat pozitiv de lucru, oamenii se simt valorificaţi, se pot crea echipe de înaltă performanţă, care sunt încurajate să rezolve probleme şi să găsească soluţii de rezolvare.

Dezavantajele acestui stil de conducere constă în luarea lentă a deciziilor mai ales într-o situaţie de criză când este nevoie de toată echipa, deci se poate spune că liderul depinde de deciziile echipei şi se poate pierde timp prin consultarea tuturor membrilor din echipă sau pot să apară conflicte pentru neconcordanţă asupra unor decizii. Se poate spune că este cel mai eficient stil de leadership.

Acest stil de conducere poate fi ineficient atunci când trebuie să luaţi o decizie majoră care implică şi asumarea răspunderii.

 3. Stilul de conducere Laissez-Faire(delegativ)

Denumirea stilului provine din limba franceză și are sensul de “nu te amesteca” sau “lasă lucrurile așa cum sunt”

Liderii oferă autonomie echipei, un grad mare de libertate legat de cum să-şi facă echipa treaba inclusiv legat de stabilirea obiectivelor, rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor. Această autonomie poate duce la motivaţie şi satisfacţie înaltă la locul de muncă şi construirea unei echipe autonome care să nu depindă foarte mult de liderul ei.

Dezvantajul care poate să apară este ca membrii echipei să nu reuşească să-şi gestioneze bine timpul, lipsa de răspundere în cazul unei eşec, ceea ce produce stres şi poate genera posibile conflicte.

4. Liderul  transformaţional

Liderii transformaţionali sunt puternic orientaţi spre oameni, au inteligenţă emoţională ridicată, sunt comunicatori buni, pun accent pe viziune şi ştiu să-şi motiveze echipa.

Sunt autentici, empatici, ştiu să inspire. Pun accentul pe “transformarea” membrilor echipei pentru a deveni mai buni. Apreciază iniţiativele ce pot aduce plus-valoare echipei şi organizaţiei.

Oamenii vor fi atât de implicati şi motivaţi încât se vor susţine şi motiva unul pe altul pentru rezultate şi performanţă.

Ca sa ajungi lider transformaţional primul lucru este să ai o viziune care să inspire.Oamenii din echipa ta vor dori să te urmeze pentru sentimentul că iau parte la ceva măreţ.

Vorbeşte oamenilor despre viziunea ta şi leag-o de obiectivele şi sarcinile zilnice ale oamenilor din echipă. Acest lucru le dă oamenilor simţul valorii, simt că ei contribuie la ceva important şi viziunea ta devine şi a lor.

Comunică clar rolurile şi responsabilităţile fiecărui membru din echipă şi oferă feedback regulat.

Talentul de a conduce oameni se bazează pe relaţiile interumane.

Construieşte încredere! Încurajează dezvoltarea şi acordă suport ca oamenii să reuşescă şi să fie mândri de succesul lor. Alocă timp pentru a antrena competenţe.

Acest stil de conducere poate fi ineficient la început, deoarece conducerea implică încredere, şi se ştie că este nevoie de timp pentru a câştiga încrederea echipei. Dezavantajul acestui stil de conducere este că liderii au tendinţa de a acorda atenţie insuficientă detaliilor. Cu toate că este un stil foarte eficient, există situaţii în care trebuie folosit în combinaţie cu alte stiluri  pentru a asigura eficienţa activităţii.

În concluzie, nu există un singur stil care să funcţioneze în toate situaţiile. Când înţelegi aceste abordări, poţi adopta un anumit stil de conducere pentru a se potrivi mai bine cu situaţia în care te afli şi cu problemele cu care te confrunţi.

Stilul tău de conducere este modul în care te simţi conducâdu-i pe alţii să atingă viziunea iar accentul trebuie pus pe  comunicare, persuasiune, participare şi delegare.

Sper să-ţi fie de folos!

sursa foto: internet