Calitățile unui lider de succes sunt valoroase pentru buna funcționare a oricărei organizații. Pentru unii dintre lideri, aceste calități vin de la sine; pentru alții, ele trebuie cultivate. Ce contează pentru managementul unei organizații care își dorește să se dezvolte, este să înțeleagă importanța trăsăturilor unui lider autentic, să cultive aceste trăsături, să le dezvolte, astfel încât atât individul, cât și organizația să crească.

Un lider autentic conduce prin exemplu personal, promovând relațiile puternice cu indivizii și echipele deopotrivă, asigurându-se astfel că toți angajații își ating întregul potențial. Cel mai important aspect rămânând acela de a atinge obiectivele organizaționale.

Care sunt trăsăturile unui lider autentic?

1. Știu să comunice clar și deschis. Conducerea unui grup, în special la locul de muncă, începe cu o bună comunicare. Indiferent dacă scriu un e-mail sau oferă feedback angajaților, liderii autentici știu ce vor să spună și spun. Nu sunt pasivi-agresivi și nici nu se feresc să abordeze provocările în mod direct.

2. Sunt pasionați de munca lor. Mulți lideri buni iubesc ceea ce fac și nu le este frică să arate acest lucru. Desigur, poți să fii un lider bun, chiar dacă interesele tale profesionale și personale nu coincid perfect, dar nu vei fi neaparat un lider autentic. Liderul autentic este plin de entuziasm, care se poate răsfrânge și asupra echipei pe care o conduce.

3. Nu vor să devină populari. Dacă prima ta grijă este să știi că toată lumea te place, s-ar putea să pierzi din eficiență.

Să fii un lider autentic înseamnă să te simți confortabil să faci sau să spui și lucruri care nu sunt întotdeauna agreabile pentru echipa și organizația ta. Poate fi vorba de critici sau de a sublinia o practică pe care o consideri lipsită de etică.

4. Au o mentalitate flexibilă. O altă caracteristică a unui lider autentic este să rămână receptiv la schimbări și idei noi. În loc să opună rezistență schimbării, liderii autentici sunt flexibili și foarte adaptabili. Sunt abordabili și acceptă opinii diferite de ale lor.

5. Știu că rolul lor este să servească. Liderii autentici știu că adevărata lor misiune este să se asigure că angajații lor au resursele necesare pentru a-și face munca cât mai eficient posibil și le oferă sprijinul de care au nevoie pentru a prospera în mediul de lucru.

6. Sunt pozitivi și încurajatori. Liderii autentici își laudă angajații pentru munca bine făcută, făcându-și timp pentru coaching și dezvoltare. În vremuri bune dar mai ales de criză, liderii autentici știu cum să scoată ce e mai bun de la angajații lor, inspirându-i și încurajându-i să fie cei mai buni în ceea ce fac.

7. Construiesc relații. Abilitatea de a forma conexiuni productive este o calitate cheie a unui lider autentic. Liderii autentici nu se simt amenințați de alții. În loc să-și păzească funcția, ei construiesc în mod constant punți cu ceilalți. Un lider autentic cunoaște valoarea relațiilor reciproc avantajoase și le caută în mod activ.

8. Conduc prin exemplul personal. Liderii autentici știu că o parte esențială a ceea ce fac este să dea exemplul potrivit. De la acordarea de ore suplimentare în cazul unui proiect major până la tratarea celorlalți cu respect și bunătate, liderii autentici arată că știu, sunt pregătiți și dispuși să facă orice pentru motivarea angajaților în vederea obținerii performanței.

9. Nu încetează niciodată să învețe. Poate de departe, cea mai importantă caracteristică a liderilor autentici este să învețe continuu. Ei pun educația pe primul loc, fie prin învățare formală, cum ar fi dezvoltarea abilităților prin programe de training, fie experiențial, prin observare și atenția acordată altor roluri și departamente. Un lider autentic are curiozitatea începătorului, vrea mereu să afle mai multe, și se perfecționează continuu.

Prin urmare, un lider autentic are personalitate, curaj, viziune clară și ambiția de a reuși. De asemenea, un lider autentic încurajează echipa să performeze la maximum tot timpul, stimulând succesul organizațional.

A avea responsabilitățile unui lider nu te face neapărat un lider autentic. Cu puțin studiu, smerenie și muncă asiduă, toți putem învăța să conducem eficient și să devenim lideri autentici.

Cum poți face asta? Poți începe prin a verifica dacă ai aceste caracteristici, printr-o analiză a performanței tale în ceea ce privește conducerea.

Îți urez mult succes!

Imaginile sunt preluate. Sursa: internet