Munca nu este singurul lucru în viață. În zilele noastre, nevoia de a găsi echilibrul potrivit între viața privată și cea profesională a devenit fundamentală pentru un număr mare de oameni.

La nivel organizațional dacă reușim să găsim un echilibru, acest lucru ne permite să avem echipe motivate, implicate, angajați performanți cărora le face plăcere să vină la muncă. O viață profesională prea invadantă poate avea consecințe asupra productivității angajaților unei organizații, dăunând sănătății acestora și ducând la epuizare.

Ce ai putea să faci pentru a îmbina eficient viața privată cu cea profesională  astfel încât să nu te mai simți copleșit?

  1. Definește-ți prioritățile

Nu poți fi în toate părțile și să mulțumești pe toată lumea în același timp. Pentru a fi cu adevărat eficient definește-ți prioritățile acasă și la muncă.

La serviciu, ce te interesează cu adevărat? Ce abilități ai dori să-ți dezvolți mai mult? În ce proiecte ai vrea să te implici? Care sunt sarcinile pe care le-ai putea delega?

În ceea ce privește viața privată, vrei să petreci mai mult timp cu familia și prietenii? Ți-ar plăcea să ai timp să gătești mai des, să faci mai mult sport?

Depinde doar de tine și de obiectivele tale. Echilibrul dintre viața privată și personală ar trebui să-l privești ca pe un obiectiv și să lucrezi pentru realizarea acestuia.

  1. Organizează-te mai bine

Pentru atingerea obiectivelor este bine să fii disciplinat și programul tău zilnic să fie bine stabilit.

Începe-ți ziua scriind tot ceea ce dorești să realizezi (fii realist), apoi pune-te imediat pe treabă. Bifează sarcinile finalizate pe măsură ce ajungi la sfârșitul zilei, acest lucru îți va oferi un sentiment real de satisfacție că ai terminat ce ți-ai propus.

  1. Învață să spui „Nu”

Dacă ai deja prea multe sarcini de făcut, este inutil să pui și mai multă presiune pe tine acceptând noi sarcini. Reflectează și întreabă-te dacă chiar merită să spui “Da” punându-te într-o situație imposibilă doar pentru a le face pe plac șefului sau colegilor tăi. Explică-le situația și motivele pentru care nu poți accepta alte sarcini clar și sincer. Învață să-i faci pe ceilalți să înțeleagă diferența dintre a putea și a vrea. Cu timpul, nu te vei mai învinovăți că ai spus „Nu” și te vei simți mult mai bine.

  1. Deconectează-te complet de la tehnologie

La serviciu cât și acasă, suntem în permanență cuplati la smartphone-urile noastre pentru a citi un e-mail, pentru a afla ora următoarei întâlniri sau pentru a verifica Facebook sau Instagram. Supus continuu la notificări creierul nostru nu reușeste să se concentreze, ceea ce ne face neproductivi și ineficienți.

Pentru a performa bine și, prin urmare, pentru a evita munca suplimentară, trebuie să te concentrezi asupra a ceea ce faci. Pentru a realiza acest lucru, dezactivează notificările sau pune telefonul pe modul avion, sau deconectează-te complet. Verifică e-mailurile doar de două sau de trei ori pe zi, la o oră stabilită.

Același lucru ar trebui să-l aplici și acasă. Dezactivează absolut toate notificările tale profesionale, dar și diverse alerte de social media. Profită la maximum de momentele cu cei de care ești aproape, în loc să rămâi atașat de ecranul smartphone-ului tău.

  1. Fă mișcare

Sportul este o modalitate excelentă de a trece peste stresul zilei, de a te detensiona și de a face mai uşoară tranziția între serviciu și casă. Toate activitățile sunt benefice: mersul pe jos, alergatul, înotul, mersul cu bicicleta, zumba, yoga sau meditația. Orice formă de mișcare ai alege îți va permite să-ți faci timp pentru tine și să elimini tensiunile și presiunea resimțită la birou. În plus, așa cum ne recomandă și specialiștii, este important să facem cel puțin 30 de minute de exercițiu fizic în fiecare zi, mai ales când îl petrecem stând în fața unui computer.

  1. Lucrul de acasă

Îți place acest mod de a lucra de acasă? Din ce în ce mai multe companii le permit angajaților să lucreze de la domiciliu una sau mai multe zile în fiecare săptămână. Desigur, acest lucru nu este potrivit pentru toată lumea, dar lucrul de acasă permite de exemplu, părinților să-și ducă și să-și ia copiii de la școală, totul în timp ce lucrează mai eficient în restul zilei, deoarece nu sunt întrerupți de întâlniri, discuții cu colegii sau de telefon.

7. Învață să delegi anumite sarcini

Focusează-te pe cele mai importante sarcini și invață să le delegi pe cele care nu sunt atât de importante.

  •  Identifică cine te-ar putea ajuta
  •  Identifică-ți colegii cărora le-ai putea încredința anumite sarcini
  • Prezintă-le bine activitatea pe care vrei să o delegi ( obiective, termen limită și cerințe)
  • Ai încredere în colegii tăi și mulțumește-le pentru suport  

8. Fii atent la nevoile tale

Dacă vrei să creezi un echilibru între viața profesională și viața privată, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci este să te concentrezi și asupra ta și să acorzi atenție nevoilor pe care le ai. Este la fel ca atunci când zburăm cu avionul și ni se spune să ne punem mai întâi noi masca de oxigen și apoi să îi ajutăm pe alții. Dacă nu ești sănătos și fericit, acest lucru îți va afecta atât viața personală, cât și cea profesională. 

Viaţa este ca o monedă: o poţi cheltui cum doreşti, dar doar o singură dată. – Lillian Dickson 

Prin urmare, găsirea echilibrului între viața personală și cea profesională este esențială pentru bunăstarea și succesul tău. Depinde de tine să-ți organizezi mai bine timpul și să faci eforturile necesare pentru a realiza acest lucru.

Pe scurt, amintește-ți că munca este doar o parte a existenței tale și nu întreaga ta viață.

Sărbătorește micile momente de bucurie și prețuiește cele mai mici oportunități din viață, atât la serviciu, cât și acasă.

Fii în armonie cu tine și cu ceilalți! Te invit să citești și celelalte articole de la noi!

Sursa foto: internet