A fi recunoscător pentru ceea ce primeşti de la divinitate sau univers, a spune cuiva „mulţumesc” din toată inima, este un lucru mai rar rostit.

Oare de ce ne este atât de greu să ne arătăm recunoştinţa pentru ceea ce primim?

Ce ne lipseşte pentru a realiza că totul inclusiv viața noastră este un dar de la divinitate/univers?

Eseistul francez Pascal Bruckner descrie omul de azi ca pe „un copil gigant care are doar pretenţii de la ceilalţi și care consideră că totul i se cuvine.”

Există o mare legătură între fericire și recunoștință. Cu toții vrem să fim fericiți, dar ceea ce ne diferențiază este felul în care ne imaginăm fiecare fericirea.

Oare doar atunci când ești fericit poți să fii recunoscător?

Cunosc oameni care au tot ce vor dar nu sunt fericiți pentru că își doresc altceva sau își doresc mai mult decât au. Și cunosc și oameni care în ciuda necazurilor pe care le au sunt profund fericiți. De ce?

Pentru că ei sunt recunoscători pentru ce au și cât au. Prin urmare, aş putea spune că nu fericirea ne face recunoscători, ci recunoștința ne face fericiți.

Așadar dacă vrem să fim fericiți, să fim în primul rând recunoscători, adică să mulțumim pentru ceea ce avem.

Când primim ceva valoros, atunci răsare recunoștința în inima noastră, la fel și fericirea. Comportamentul nostru este orientat spre scopuri, chiar dacă o facem inconștient. Ne dorim mult ceva, primim, suntem recunoscători. Așa apare recunoștința.

Rcomandabil ar fi ca acest sentiment de recunoștință să nu-l trăim doar din când în când. Ar trebui să fim plini de recunoștință în fiecare zi.

De ce nu suntem recunoscători?

Nu suntem recunoscători atât de des pentru că fie uităm să fim recunoscători, ne concentrăm doar pe lucrurile mai puțin bune care se petrec în viețile noastre fie luăm lucrurile minunate ca venind de la sine sau considerăm că ni se cuvin.

Putem trăi cu recunoștință devenind conșienți că fiecare moment din viața noastră este un dar. Viața este un dar care ne-a fost dăruit, și ceea ce trebuie să apreciem e șansa de a ne bucura de aceste daruri, şi de a face ceva cu ele.

Obișnuim să spunem că șansa “ne bate la ușă” doar o singură dată, dar nu este aşa. Fiecare moment din viaţa noastră este un nou dar şi dacă ne bucurăm de aceste daruri putem găsi cheia spre fericire. Prin urmare, cheia spre fericirea noastră este în mâinile noastre.

Clipă de clipă putem să fim recunoscători pentru aceste daruri şi clipă de clipă putem să fim fericiţi. Este foarte simplu şi la îndemâna oricui.

Nu spun că trebuie să fim recunoscători chiar pentru tot. Nu putem fi recunoscători pentru violenţă, pentru oprimare, pentru infidelitate, pentru pierderea cuiva drag.

Cu toate că am putea să fim recunoscători şi când apar lucruri mai puţin bune în viaţa noastră pentru că de cele mai multe ori reuşim să le depăşim, şi să trecem peste ele.

Pentru ce putem să fim recunoscători?

Putem să fim recunoscători pentru schimbare atunci când primim alte daruri, alte oportunităţi. Primim mereu o altă şansă, un alt dar şi tocmai asta este frumuseţea şi bogăţia vieţii.

Putem să fim recunoscători când trecem printr-o experienţă şi descoperim că şi aceasta ne-a fost dăruită şi că putem învăţa ceva din această experienţă.

Ar trebui să fim recunoscători pentru fiecare zi din viaţa noastră.

Întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător. – Charles Dickens

Pentru ce să mai fim recunoscători?

În primul rând că existăm, apoi pentru ceea ce suntem, pentru toate darurile pe care le-am primit.

Putem să fim recunoscători pentru soare, pentru hrana zilnică (unii nu o au), pentru dorinţele şi experienţele noastre, pentru familie, copii, prieteni , părinţi, profesori, pentru sănătatea de care ne bucurăm, pentru o casă, pentru un loc de muncă. Sunt multe lucruri pentru care putem să fim recunoscători.

Lucrurile pentru care mulţumim se întorc la noi. Accesând energia recunoştinţei vom fi mai prezenţi în viaţa noastră, ne vom bucura de ea. E nevoie doar să-ţi deschizi inima. Când mulţumim contează emoţia pe care o simţim, şi asta se poate transmite şi celor din jurul nostru. Bucuria este molipsitoare.

Viaţa este extrem de simplă. Primim întotdeauna ceea ce dăruim.

Recunoștința este memoria inimii. -Balzac

Exersarea recunoştinţei ne poate vindeca şi de micile supărări pe care le avem. Iertarea înseamnă să te detaşezi, să uiţi, iar iubirea de sine, încrederea, acceptarea, speranţa atrag în viaţa noastră alte daruri, alte şanse.

Aşadar, dacă vrei să fii fericit alege recunoştinţa. Chiar şi atunci când eşti furios, supărat, mulţumeste pentru ceea ce ai. Funcţionează. Starea ta emoţională se va schimba într-o clipă. Nu poţi să fii şi furios şi recunoscător. Nu funcţionează.

Dar dacă vrei să-ţi schimbi starea, mulţumeşte şi apreciază ceea ce ai, ceea ce eşti.

Invitaţia mea către tine este să-ţi faci un obicei zilnic şi să scrii o listă cu motivele pentru care eşti recunoscător, cel puţin 10 lucruri. Pur şi simplu începe să scrii mulţumirile tale aşa cum îţi vin în minte. Ce te face recunoscător? Observă şi cum te simţi.

Făcând acest lucru zilnic, îţi vei transforma viaţa, vei aprecia ce ai, vei fi mai fericit. Te ajută chiar şi fizic, te eliberează de durere emoţională.

Dacă vrei să-ți transformi viața, încearcă să fii recunoscător mereu. Vei avea o viață complet nouă. -Gerald Good

Recunoştinţa e un dar ce creşte pe măsură ce îl dăruieşti. Fii recunoscător!

Sursa foto: internet