Pentru a fi productiv ai nevoie de obiective, care să îți motiveze echipa, să se potrivească rolurilor individuale și care să fie aliniate la obiectivele organizației.

Toată echipa ar trebui să lucreze pentru același rezultat și să înțeleagă modul în care munca lor contribuie la realizarea obiectivelor de ansamblu ale organizației.

Iată câțiva pași pentru a stabili obiective pentru echipa ta şi cum te asiguri că se şi realizează:

  1. Începe cu De Ce

Înainte de a începe procesul de stabilire a obiectivelor, explică-le oamenilor din echipa ta de ce sunt importante rezultatele, şi de ce stableşti obiective. Când înţelegem şi sunteţi motivaţi de răspunsul la întrebarea De Ce, succesul vine de la sine.

  1. Stabilește obiective la nivel de echipă

Atunci când echipa are obiective provocatoare și semnificative pe care să le atingă, devine o echipă mai eficientă și mai unită. Acest fapt îi ajută pe membrii acesteia să aibă mai degrabă un scop comun, decât să încerce să se concureze unii pe ceilalți. Desigur, obiectivele echipei pot (și ar trebui) să fie împărțite în obiective individuale.

  1. Dă-le posibilitatea membrilor din echipa ta să-și stabilească propriile obiective

După stabilirea obiectivelor la nivel de echipă, acordă oamenilor autonomia de a-și stabili propriile obiective – ca parte din obiectivul comun al echipei. Pe baza funcției lor, aceștia ar trebui să înțeleagă obiectivele-cheie care vor sprijini obiectivele mai mari ale echipei. Asigură-te că vei fi disponibil pentru a oferi suport: ajută-i pe oamenii tăi să învețe cum să își stabilească obiective semnificative și realizabile utilizând un cadru precum obiectivele SMART.

  1. Stabilește termene de realizare

Termenele limită ajută echipa să-și dezvolte responsabilitatea realizării obiectivelor, făcându-le mai semnificative. Un obiectiv fără termen nu își va îndeplini scopul, deoarece ar putea fi amânat la nesfârșit. Dacă oamenii încep să simtă că obiectivele nu sunt tratate ca o sarcină serioasă, vor deveni descurajați și neimplicați în realizarea lor. Obiectivele pot fi zilnice, săptămânale, trimestriale, obiective bazate pe proiecte, ș.a.m.d.

  1. Urmăriți progresul realizării obiectivelor

Obiectivele trebuie să fie tangibile și măsurabile. În calitate de lider, este important să găsești modalități de a măsura ce funcționează și ce nu.

Ceea ce nu se poate măsura, nu există. – Peter Drucker

 

Monitorizarea pe parcusul obținerii rezultatelor îți va permite să știi unde ai ajuns, ce schimbări poți face, ce inițiative poți să iei față de ce era planificat și, prin urmare, te va ajuta să realoci resurse, dacă este necesar. Monitorizarea realizării obiectivelor, ajută și echipa să rămână motivată atunci când văd progresul și când văd că se aproprie de rezultate. Când obții ceea ce ți-ai propus ești foarte motivat și-ți dorești să continui.

  1. Ajută-i pe oamenii din echipa ta să își îndeplinească obiectivele

Pe lângă faptul că dai direcția echipei, în calitate de manager și lider de echipă, este responsabilitatea ta să-ți ajuți oamenii să își atingă obiectivele.

Cum poți să faci acest lucru:

–        Fii deschis la întrebări şi îndrumări

–        Ajută-ţi echipa să-şi stabilească repere pentru atingerea obiectivelor individuale sau ale echipei

–        Oferă feedback regulat astfel încât să ştie ce fac bine sau ce ar putea îmbunătăţi

  1. Învaţă din propriile greşeli

Nu toate obiectivele vor fi îndeplinite. Unele s-ar putea să nu fi fost realiste, altele pot suferi modificări imprevizibile pe parcursul realizării lor. Aceasta este realitatea din practică nu poţi identifica mereu necunoscutele cu care trebuie să te confrunți. A fi deschis posibilității de eșec nu înseamnă a accepta mediocritatea; sau că obiectivele nu contează. Înseamnă pur și simplu că nimeni nu poate garanta că lucrurile vor avea întotdeauna succes.

Important este să învățăm din greșelile noastre. Mergi mai departe şi adresează-ţi următoarele întrebări: Ce vom face diferit data viitoare? Există vreo modalitate în care acest lucru ar fi putut fi prevenit?

Reţine că fiecare echipă este diferită, așa că îţi recomand să încerci diferite formate de stabilire a obiectivelor până când vei găsi una care să funcționeze bine. De asemenea, comunicarea este esențială, pentru a te asigura că toată lumea înțelege de ce sunt stabilite obiectivele. Și, desigur, obiectivele echipei ar trebui să fie întotdeauna aliniate cu cele ale organizației.

Mult succces! Urmăreşte şi celelalte articole de la noi!

Sursa foto: internet