Dacă nu ne simțim bine la muncă, motivele pot fi multe. O posibilă cauză a insatisfacției la serviciu poate să fie un șef dificil. Mulți dintre cei care au fost promovați într-un post de șef, se întreabă ce i-a determinat să-l accepte. Dacă un șef nu știe să se confrunte cu astfel de probleme, va deveni un ‘’șef diabolic’’.

Unii șefi pot fi aleși în funcții de conducere fără să știe nimic despre conducerea şi motivarea oamenilor.

Sunt şi salariaţi care lucreză bine chiar dacă au un şef mai puţin pregătit. Dar de regulă, un şef bun trebuie să-şi dezvolte abilitatea de a şti cum reacţionează oamenii din echipa lui la aprecieri, stimulente materiale sau oportunităţi de a învăţa lucruri noi. Într-o lume ideală toţi şefii ar trebui să fie asertivi, plăcuţi, răbdători, gata să îţi vină în ajutor. Şefii care folosesc un comportament agresiv pentru a-şi domina şi controla personalul sunt unii dintre cei mai dificili pentru angajaţi.

Angajaţii nu pot fi obligaţi să facă treabă bună, ci trebuie conduşi către acest obiectiv.

Dacă stilul de conducere al şefului este cazul nemulţumirilor tale, acest articol îţi poate fi util.

Cum recunoști un șef dificil? Îți dau câteva indicii:

-își fac de rușine subordonații, criticându-i în fața colegilor sau a clienţilor;

-nu laudă o muncă bine făcută, dimpotrivă se concentrează pe cele două procente de greşeli, şi ignoră cele 98% dintre lucrurile realizate corect;

-aplică un set de reguli pentru salariați și altul pentru ei înșisi;

-îşi hărţuieşte angajaţii;

-nu sunt disponibili atunci când angajaţii au nevoie de ajutor;

-sunt perfecționiști și se așteaptă ca totul să fie făcut perfect.

Ce soluţii ai la îndemână?

Înainte de a lua hotărârea să discuți cu un şef agresiv, întreabă-te dacă nu cumva vei înrăutăți lucrurile. Dacă şeful tău tratează pe toată lumea la fel, poate că nu merită să riști. Oricum o dai, tot el are dreptate.

Poate că e mai bine să iei în calcul schimbarea locului de muncă.

Dacă decizi totuşi, că poate fi util să discuți problema, folosește tehnica feedbakului pentru a-i explica şefului cum te afectează purtarea lui. Pentru asta ai nevoie de curaj, dar cel putin știi că ai făcut un efort pentru a îmbunătăți lucrurile. Poţi să-i ceri o întrevedere şi să-i spui că te afectează comportamentul său agresiv.

Dacă poți să identifici problema, poţi să-i spui ceva de genul: ”Am o problemă şi am nevoie de ajutorul dvs. ca s-o rezolv. Mi-e greu să mă impac cu înjosirile la care m-aţi supus în ultimul timp. Nu mă pot apăra atunci când mă faceți în toate felurile. În situația actuală, nu stiu cum pot să-mi îmbunătățesc performanțele și nici ce vreți, de fapt, de la mine. Aţi putea să-mi dați exemple, de ce mă considerați ignorant?’’. Fii precaut la alegerea cuvintelor pe care le foloseşti. Foloseşte comunicarea asertivă. Practică un comportament calm şi corect.

Dacă situația rămâne neschimbată, nu e o soluție să te plângi superiorului şefului tău direct, dacă există, ci:

-vorbește cu cineva de la departamentul de resurse umane;

-cere să fii mutat pe un alt post în firmă sau într-un alt departament dacă există această posibilitate;

– caută un alt post mai bun într-o altă firmă.

Du-te la nivelurile superioare numai dacă, purtarea şefului îi afecteză și pe ceilalți angajați. Numai plângerea unui grup poate înlătura un şef rău – şi numai dacă este făcută corespunzător.

Ai grijă să faci apel la fapte, pentru a explica nemulţumirile –  detalii privind ceea ce s-a întâmplat, cum au fost afectate relaţiile cu clienții, întarzieri, ore suplimentare inutile, blocarea activităţii, etc. Nu ataca persoana ci descrie faptele.

Comportamentul agresiv poate îmbrăca mai multe forme:

  1. Sarcasmul

Dacă şeful tău este sarcastic nu reacţiona; ignoră-l, nu răspunde la provocări. Dacă nu poţi rămâne calm şi ţi se pare că trebuie să răspunzi într-un fel poţi spune: „ Ultimul dvs. comentariu a fost foarte sarcastic şi umilitor. Puteţi să-mi explicaţi de ce aţi spus ceea ce aţi spus?” sau: “ Mi se pare că sunteţi sarcastic. Ce doriţi să-mi spuneţi de fapt?”.

Oamenii sarcastici trebuie făcuţi răspunzători de faptele lor. De multe ori, nu sunt conştienţi de efectul distructiv al comportamentului lor.

2. Accesele de furie

Şeful tău trânteşte, dă cu piciorul în sertare, aruncă lucruri şi trânteşte uşa de la birou? Dacă vorbim de agresiune fizică şi verbală eşti protejat de lege.

Ce poţi să faci, este să rămâi pe cât posibil calm şi să te asiguri că ai martori. După care, te poţi adresa departamentului de resurse umane sau unui avocat. Şefii care au accese de furie şi la vârstă adultă nu s-au maturizat complet.

Nu lua pe cont propriu aroganţa şefului tău. Sugereză-i şefului în mod tacticos că ar fi timpul să se calmeze. Poţi să începi cu o retragere provizorie din cadru: “Înţeleg că sunteţi supărat, dar trebuie să privim lucrurile în mod raţional. Poate acum este bine să plec. Pot să revin mai tărziu şi atunci vom discuta totul calm.”

Dacă simţi că te enervezi, încearcă să numeri până la douăzeci în minte. Dăcă şeful continuă să ţipe, numără până la treizeci sau până la şaizeci. Inspiră profund şi expiră până când şeful se va linişti. Dacă te vei enerva şi vei ridica tonul, vei pierde lupta.

Fii precaut în alegerea cuvintelor, pe care le vei adresa unui şef mitocan în prezenţa altor persoane. Nu va pierde ocazia să îşi ia revanşa. Nu-i oferi niciodată şansa de a spune: “Atunci tu m-ai pus într-o lumină proastă”.

3. Ignorarea sau tăcerea

Unii şefi chiar refuză să vorbească cu personalul zile întregi, chiar dacă lucrează în acelaşi departament. Dacă problemele nu sunt soluţionate printr-o discuţie, mai târziu vor ieşi la suprafaţă în mod inevitabil. Foloseşte tehnica feedbakului: ” Am o problemă şi am nevoie de ajutorul dvs. ca să o rezolvăm. Am observat că în ultima perioadă m-aţi evitat. Ce anume din ce am făcut determină să aveţi acest comportament?”.

Dacă are obsesia perfecţiunii nu sări peste detalii. Oferă-i alternative. Să ai la îndemână planurile B şi C, pentru cazul în care ai nevoie de ele.

De câte ori te supără cineva poţi să foloseşti tehnica feedbakului. Foloseşte exprimarea: ”Am o problemă şi am nevoie de jutorul tău ca s-o rezolv”. Acest lucru este deosebit de eficient dacă îi transmiţi mesajul chiar persoanei care-ţi cauzează problema. Nu-i avertiza cu degetul şi nu striga la ei să se potolească. Cere-le ajutorul pentru a încerca să rezolvaţi împreună problema.

Şefii răi pot transforma o activitate aparent plăcută într-un coşmar continuu.

Părerea mea este că atunci când şeful tău îți risipeşte toată bucuria și motivația de a merge la servici, înseamnă că a venit momentul să te gândeşti la schimbarea locului de muncă.

Dar înainte de demisia finală convinge-te că ai încercat toate variantele posibile.

Nimeni nu te poate face să te simţi inferior, fără consimţământul tău.” – Eleanor Roosevelt

În concluzie, alegerea e la tine!

Mult succes! Urmăreşte şi celelalte articole de la noi!

sursa foto: internet

 

 

Sursa : Roberta Cava-Comunicarea cu oamenii dificili
Sursa : Alan Axelrod, Jim Holty – 201 Metode de soluționare a situațiilor de comunicare dificilă