Cum comunicăm cu perfecționiștii?

de | nov. 11, 2019 | Blog

Tu știi să comunici eficient, în viața personală sau profesională, cu fiecare dintre tipurile de personalități existente?

Cine nu a visat la o înțelegere perfectă cu ceilalți, la un mod de comunicare care să ne permită să spunem și să înțelegem totul, să fim înțeleși, să trăim în comuniune cu ceilalți.

Din păcate viața nu ne permite relații atât de complete. Lumea noastră interioară este secretă, impenetrabilă chiar, și de multe ori nu știm cum să obținem ceea ce dorim de la relația cu ceilalți.

Oamenii au personalități diferite, ceea ce determină un anumit tip de atitudine relațională. Adoptăm anumite comportamente, în funcție de situații și persoane, dar mai ales în funcție de ceea ce suntem.

Cunoști persoane perfecționiste? Cât de greu este să relaționăm cu ele, cum comunicăm cu perfecționiștii? Sau suntem chiar noi astfel de persoane?

Recunosc, și eu am avut și am tendințe de a fi perfecționistă, dar m-am mai domolit 🙂

Îți dau câteva semnale posibile că ești sau ai de-a face cu un perfecționist:

 

– ești înclinat să petreci mult timp ordonând și verificând;

– într-o discuție îți place să-ți prezinți ideile în ordine;

– ți se reproșează ca ai fi prea perfecționist(ă);

– nu-ți place dezordinea;

– îți place ca tot ce faci să fie la cele mai înalte standarde;

– așteptările tale de la ceilalți sunt la cote înalte de fiecare dată.

Cum să ne comportăm cu persoanele perfecționiste?

Fie ca ești tu perfecționist, ai un șef, soț, coleg perfecționist, iată câteva sugestii de abordare în acord cu acest tip de personalitate, în scopul de a îmbunătății comunicarea și relațiile cu aceștia.

  • Arată-le că le apreciezi simțul ordinii și al rigorii

Arată-le că le apreciezi perfecționismul, îți vor primi cu multă considerație eventualele critici.
Dacă îi contrazici de la început, te vor disprețui, considerându-te o persoană care nu înțelege ce este important. Ei cred că acționează în permanență în numele binelui.

  • Folosește-te de experiența lor! Folosește-i în calitate de ”resurse prețioase”

Contabilitate, proceduri financiare, juridice sau tehnice, control de calitate, sunt câteva exemple de activități în care perfecționistul se va simți în largul său, făcând uz de simțul ordinii, ca și de capacitatea de a face un efort susținut.

  • Câștigă-le încrederea solicitându-le ajutorul sau sfatul cu privire la o sarcină, activitate importantă

Persoanele perfecționiste lucrează mult și cu îndârjire. Consideră că nimeni nu poate executa mai bine munca decât propria lor persoană. Solicită-le ajutorul, le dă sentimentul de valorificare, de recunoaștere a meritelor lor.

  • Adu-i cu tact la realitate

Ei își fixează obiective ideale și au temeri că nu le vor putea realiza. Deci dovedește-le încet și într-un mod ușor obsesional, bazându-te pe cifre, că metoda lor prezintă mai multe inconveniente decât avantaje și că executarea perfectă este imposibilă din cauza lipsei resurselor infinite și a timpului „infinit”.

  • Respectă-le nevoia de a prevedea și de a organiza totul

Perfecționiștilor nu le place imprevizibilul și detestă mai mult decât orice să fie puși în situația de a improviza. Evită, pe cât posibil, să-i iei prin surprindere, să le ceri să facă unele lucruri “de urgență”, căci vor reacționa, te vor enerva prin încetineala și rezerva de care vor da dovadă. Înainte de a le încredința o sarcină, fă tu însuți un efort de previziune și planificare.

  • Arată-le că ești previzibil și că se pot baza pe tine

Unui perfecționist, mai mult decât oricărei alte persoane, nu-i promite decât ceea ce poți face. Respectă-ți promisiunile, iar când intervine ceva imprevizibil, anunță-l cât poți de repede. Va fi cel mai bun mijloc de a-l face să se destindă puțin și să accepte mai ușor punctul tău de vedere.

  • Ajută-i să descopere bucuriile relaxării

Încearcă să-ți imaginezi un pic tensiunea în care trăiesc perfecționiștii: ei vor să controleze totul, să verifice totul, să vegheze ca totul să fie perfect. Cei mai mulți dintre ei își doresc în adâncul sufletului să se lase în voia lucrurilor, însă nu îndrăznesc să facă asta, pentru a nu pierde controlul.

Metode de soluționare pentru cazuri particulare:

Dacă perfecționistul este patron/șef: când îți scrii rapoartele, fii atent să nu faci greșeli de ortografie.

Daca îți este soț sau soție: lasă în seama lui/ei contabilitatea casei și nu uita să îți lași încălțările la intrare.

Daca îți este coleg sau colaborator: încredințează-i controlul și definitivarea activităților. Anunță-i durata discuției înainte ca el să înceapă să vorbească.

După cum vezi, există mijloace de a depăși obstacolele de comunicare și de a ne găsi adevăratul nostru loc în lume. Poți clădi o relație pozitivă cu tine însuți și cu ceilalți,  poți progresa și evolua, poți fi mai aproape de propria persoană.

Așadar, convenind că toate sugestiile prezentate în prezentul articol trebuie considerate ca un sprijin și nu o soluție, ne pot fi de folos și înțelese ca niște “chei” ce pot deschide ușile comunicării eficiente.

Succes! Comunicarea ne apropie de noi înșine.

 

Sursa: Francois Lelord, Christophe Andre – Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile
Sursa : Alan Axelrod, Jim Holty – 201 Metode de soluționare a situațiilor de comunicare dificilă

Abonează-te la Newsletter

și află noutățile din domeniu, articole de interes și ofertele noastre promoționale.

3 Comentarii

  1. Dan

    Interesant articol si util. Multumesc!

    Răspuns
  2. Iulia

    Daca ti-e coleg si nu se mai opreste din dat sfaturi e mai complicat 🙂
    Multumesc pentru idei, o sa incerc cateva din ele.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *