În calitate de manager, ai o anumită responsabilitate pentru motivația și moralul angajaţilor tăi. Pentru ca o echipă să funcționeze eficient, este nevoie ca toți membrii echipei să fie pe deplin implicaţi și motivaţi. Este important să îţi cunoşti oamenii din echipa pe care o conduci, să îi asculţi cu adevărat și să răspunzi la nevoile lor, pentru a le câştiga încrederea şi a crește nivelul de implicare în activitatea pe care o desfăşoară. Recunoașterea precoce a semnalelor de avertizare ale demotivării și abordarea rapidă a acestora pot contribui la încurajarea satisfacţiei în muncă şi deci a păstrării angajaților.

Ce poate cauza pierderea motivației angajaţilor din echipa ta?

  • Plictiseala și rutina
  • Lipsa de încredere în deciziile de management
  • Sarcini de lucru greu de gestionat
  • Mediu de lucru inadecvat
  • Lipsa progresului în carieră
  • Angajaţii nu se simt apreciaţi sau sunt criticaţi constant
  • Schimbarea în permanență a obiectivelor
  • Incapacitatea managerilor de a-şi cere scuze
  • Comunicarea defectuoasă
  • Angajaţii sunt prost plătiţi

Cum îţi dai seama că ai angajaţi demotivaţi?

În calitate de manager, dacă ai relații bune cu angajații tăi, acest lucru te va ajuta să observi când ceva nu este în regulă. Trebuie doar să fii atent la fiecare schimbare de comportament şi atitudine a oamenilor din echipa ta.

Sunt câteva semne care te pot face să înţelegi dacă ceva nu e în regulă cu oamenii tăi:      

  • Sunt nepunctuali- întârzie fără motiv
  • Schimbarea dispoziției față de colegi
  • Creşterea absenteismului
  • Lipsa concentrării
  • Comentarii inadecvate sau negative
  •  Neimplicare în munca de echipă
  •  Reticența crescândă de a-și asuma responsabilităţi

Pe lângă impactul negativ asupra productivității, un angajat demotivat poate afecta și echipa, creând o atmosferă negativă. În plus, datorită absenteismului crescut sau a întârzierii la locul de muncă și a lipsei de concentrare asupra sarcinilor zilnice, şi ceilalți angajați pot deveni stresați. În timp, acest lucru poate duce la demotivare în echipă, deoarece membrii se simt suprasolicitați și subapreciați.

Cum poți să crești motivația angajaților tăi?

Iată 5 metode simple dar eficiente:

1. Cunoaște-ți angajații

Lucrează în permanență la construirea relației cu angajații tăi. Având relații strânse cu echipa ta nu numai că te va ajuta să observi din timp dacă sunt demotivați, dar te poate ajuta și să-i menții motivați asigurându-te că se simt apreciați, respectați și ascultați.

  1. Comunică-le obiectivele și oferă constant feedback

Faptul că echipa pe care o conduci știe ce are de făcut (are o imagine de asamblu) și fiecare membru vede cum rolul lui individual contribuie la rezultatul comun ale echipei poate crește motivația, deoarece vor vedea cât de importante sunt eforturile lor în îndeplinirea obiectivelor organizaționale și cum pot contribui la aceste rezultate.

Oferă feedback constructiv. Oferind în permanență feedback, angajații au șansa de a discuta despre orice problemă sau grijă pe care o au, înainte de a deveni frustrați, ceea ce ar putea afecta motivația acestora.

3. Recunoaște-le meritele pentru munca bine făcută

Fă-ți întodeauna timp să apreciezi rezultatele și efortul depus pentru obținerea rezultatelor de către angajații tăi. Un simplu „mulțumesc” sau „ai făcut o treabă bună” poate face minuni, dacă nu ai pus la punct un sistem formal de recunoaștere – este important doar să arătați recunoașterea meritelor în timp util, consecvent și semnificativ.

  1. Introdu un program de lucru flexibil

Din ce în ce mai mulți angajați apreciază modalitățile de lucru flexibile, care pot include opțiunea de a lucra de acasă sau de a alege programul de lucru. Munca flexibilă poate aduce un sentiment de îmbunătățire a echilibrului între muncă și viață și implicit de îmbunătățire a moralului și a motivației. Permiţându-le angajaților să lucreze după un program mai flexibil îi poate face să se simtă apreciaţi, ceea ce duce la o satisfacție sporită și la o productivitate mai bună la locul de muncă. Urmăreşte dacă un program de lucru flexibil este fezabil pentru domeniul în care activezi și vezi ce poți face.

  1. Îmbunătăşeşte climatul de lucru şi fii un bun manager pentru angajaţii tăi

Sondajele arată că până la jumătate dintre angajați își părăsesc locurile de muncă din cauza problemelor cu managerii lor. Acest lucru are un impact puternic asupra moralului, motivației și productivităţii echipei, deci este important să-ţi dezvolţi abilitățile de conducere în mod continuu pentru a te asigura că știi să conduci și să îndrumi o echipă.

Nu există doi manageri care să efectueze aceiaşi activitate, în exact acelaşi mod. Diferenţele dintre ei sunt măsura specializării. Cu cât specializarea este mai temeinică, cu atât şansa de succes într-un post de conducere este mai mare.

Ce trebuie să reții este că dacă angajaţii sunt motivaţi, şansele de succes ale afacerii cresc. Pentru acest lucru, într-adevăr este mult de lucru. Dar există un singur scop: să încurajezi fiecare membru al echipei să contribuie la maximum.

Mult succes! Urmărește și celelalte articole de la noi!

Sursa foto: internet