Dr.Adonis Bunghis

Dr.Psiholog Adonis Bunghis

Am fost solicitat în mai multe rânduri să scriu despre activitățile care pot fi desfășurate cu copiii in aceasta perioadă. Dat fiind spațiul limitat și energia debordantă a copiiilor, acestă perioadă este cu adevărat o provocare pentru părinți și o testare a limitelor de răbdare atât a copiiilor cât și a părinților deopotrivă. Acestea sunt recomandări generale care vor fi aplicate în funcție de segmentul de vârstă, preocupările copiiilor, interese specifice vârstei fără a li se impune cu forța. Ceea ce este important este ca aceștia să fie antrenați în aceste activități. Am spicuit doar câteva activități din sutele de activități care pot fi întreprinse.

  1. Lecturarea unor povești sau întâmplări însoțite de joc, distribuirea copiiilor în roluri.(Copiii sunt rugați la sfârșit să explice motivul pentru care au ales un personaj, cum s-au simțit în rolul ales, care este pilda poveștii, care ar putea fi motivația pentru care personajul poveștii a acționat într-un anumit fel, care ar fi alte modalități în care ar fi putut acționa, cum putem aplica povestea în viața de toate zilele)
  2. Efectuarea unui schimb de roluri între părinți și copii și între ei pe baza unei întâmplări sau chiar a unui conflict iscat pentru dezvoltarea empatiei și a inteligenței emoționale.
  3. Desen liber/legat la ochi tematic sau spontan, jocul cu plastelina sau cu aluatul de pâine care dezvoltă neuroplasticitatea creierului, colajul tematic (aveți nevoie de coli albe de hârtie, reviste, foarfece, lipici).
  4. Se decupeaza cuvinte dintr-o carte (care poate fi sacrificată) și rearanjarea lor în altă ordine pentru a crea o poveste.
  5. Jocuri online cu timp limitat.
  6. Jocuri cărți (kems, popa-prostu, păcalici, cruce, etc.), puzzle-uri, integrame, scrabble, remi, canastă, cattan, monopoly, lego, spânzurătoare etc.
  7. Participarea copiiilor la activitățile gospodărești (ce implică atât curățenie, spălat, călcat) cât și pregătirea și prepararea bucatelor în scopul responsabilizării.

 

 

8.Vizitarea virtuală a unor muzee, biblioteci și grădini zoologice.

https://www.mentalfloss.com/article/75809/12-world-class-museums-you-can-visit-online

https://www.mnar.arts.ro/en/explore/397-virtual-tours

https://www.godhousekeeping.com/life/travel/a31784720/best-virtual-tours/

https://alwayslearninglibrarian.wordpress.com/2018/03/18/8-examples-of-virtual-library-tours/

  1. Vizionarea unor documentare sau filme educative (motivaționale) care vor fi dezbătute la sfârșit de toată familia. Lecturarea cărții și apoi vizionarea ecranizării după carte și analiza diferențelor și a elementelor inovatoare.

https://brightside.me/wonder-films/15-inspiring-movies-that-are-perfect-for-the-whole-family-151705/

https://www.commonsensemedia.org/lists/50-movies-all-kids-should-watch-before-theyre-12

https://www.commonsensemedia.org/lists/movies-that-inspire-kids-to-change-the-world

 

  1. Activități sportive: gimnastică, bătaia cu pernele, depinde de posibilitățile pe care le aveți și improvizațiile pe care le puteți face utilizând anumite obiecte casnice în scop sportiv.
  2. Cei care au curte și grădini, se recomandă și activități în aer liber atâta timp cât nu se interacționează cu alți copii sau vecini: îngrijirea plantelor, testarea cunoștințelor de botanică, jocul cu animalele e terapeutic.
  3. Focalizarea pe un obiect, apoi pe 2/3 până la 10 timp de 10 secunde apoi întoarcem scaunul și îl descriem cât mai fidel, ceilalți membri ai familiei pot interveni cu întrebări sau ajutarea prin indicii specifice.
  4. Mimă
  5. Explorarea amintirilor prin albume foto sau poze virtuale. Reconstituirea cu cât mai multe elemente a călătoriei întreprinse sau a momentului (dezvoltă memoria autobiografică și capacitatea narativă)

 

15.Lăsați-i pe ei să inventeze jocuri sau să vină cu propuneri.

16.Masajul între membrii familiei, învățarea și reproducerea unor cântece împreună, cât mai multe îmbrățișări.

17.Copiii pot comunica între ei sau chiar să se joace prin diverse aplicații virtuale: Skype, Zoom, Whatts app etc.

Spor și multă răbdare îți doresc! Să îți fie de folos! Scrie-ne la comentarii cum te-au ajutat aceste propuneri!

Urmărește și celelalte articole de la noi!

 

https://ise.md/uploads/files/1460559196_8.-consiliere-psihologica-pentru-orientare-si-dezvoltare-in-cariera.pdf

https://mecc.gov.md/sites/default/files/integral_research_report_speranta_center.pdf

http://performer.ispef.biz/index_htm_files/dobos%20diana%20disertatie%20finala.pdf

http://ricerca.univirtual.it/home/archivio/wp-content/uploads/sites/3/2013/04/16.-Lolea_Violenta-exprimata.pdf

https://www.academia.edu/19842212/Consilierea_in_cariera_o_necesitate_pentru_liceeni_Carabulea_Roxana_Ped