Nu spune că nu ai suficient timp. Ai exact același număr de ore pe zi ca și Helen Keller, Pasteur, Michaelangelo, Maica Tereza, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson și Albert Einstein.- H. Jackson Brown Jr.
Putem spune că singurul obstacol pe care îl întâmpinăm în administrarea timpului este felul nostru de a privi timpul. Primul pas în preluarea controlului asupra timpului este abordarea propriei percepții asupra acestuia. Timpul nu poate fi organizat, dar activitatile, da.
Organizarea timpului nu este un proces stabil. Monitorizarea zilnică este importantă.
Care este cel mai important lucru pe care îl poți face cu timpul tău?
Iată o listă de bune practici pe care le poţi aplica regulat, dacă vrei să-ţi gestionezi mai bine timpul:
1. Finalizează mai întâi cele mai importante sarcini.
Aceasta este regula de aur a managementului timpului. În fiecare zi, identifică două sau trei sarcini, care sunt cel mai important de îndeplinit și fă-le pe acelea mai întâi. Poţi să treci apoi la alte lucruri sau le poţi lăsa să aștepte până mâine, important este că ai terminat ce era esențial. Elimină mereu neesenţialul!
2. Învață să spui „nu”.
Destul de des, eliminarea sarcinilor implică să îi refuzi pe alţii. La un moment dat, va trebui să înveți să refuzi anumite ocazii. Obiectivul tău ar trebui să fie acela de a-ți asuma doar acele angajamente pentru care știi că ai timp și de care îți pasă cu adevărat.
3. Dedică-ți toată atenția sarcinii la care lucrezi.
Pune-ți telefonul deoparte, ferit de vedere și pe modul silenţios, găseşte un loc liniștit pentru a lucra sau ascultă muzică dacă asta te ajută, dar concentrează-te doar pe acea sarcină la care lucrezi. Nimic altceva nu ar trebui să-ţi distragă atenţia. Ocupă-te de fiecare sarcină pe rând.
4. Accelerează sarcinile de rutină.
Pentru a elimina corvoada, încearcă să evaluezi toate sarcinile repetitive pe care le îndeplineşti, pentru a vedea dacă poţi inventa moduri de a le face mai repede.
5. Fii conștient de cantitatea de timp alocată reţelelor de socializare.
Timpul petrecut cu navigarea pe reţelele de socializare, cu jocuri sau cu vizionarea unor filme, poate fi cauza celei mai mari pierderi ale productivității personale. Îţi sugerez să devii mai conștient de timpul petrecut cu aceste activități. Pur și simplu observând cum îți consumă timpul, vei începe să le foloseşti mai puțin.
6. Stabileşte o limită de timp în care vei finaliza fiecare sarcină.
În loc să stai să lucrezi la un proiect și să te gândești: „Nu plec până când îl termin”, încearcă să te gândești: „Voi lucra la acest proiect timp de trei ore”. Constrângerea de timp te va împinge să te concentrezi și să fii mai eficient, chiar dacă vei ajunge să fii nevoit să revii şi să adaugi ceva mai târziu. Estimează cât va dura fiecare sarcină pe care o ai de făcut. Acest lucru te va ajuta să ai mai mult control asupra timpului dedicat acelor sarcini.
7. Lăsă un timp-tampon între sarcini.
Când ne grăbim să trecem de la o sarcină la alta, este dificil să apreciem ceea ce facem și să rămânem concentrați și motivați. Să ne permitem timp liber între sarcini poate fi o gură de aer proaspăt pentru creierul nostru. În timp ce iei o pauză, fă puţin stretching, bea ceva răcoritor, meditează sau efectuează un exercițiu de curățare a minții.
8. Fă mai puțin, nu mai mult.
Practic, a face mai puțin este un alt mod de a spune “fă lucrurile care contează cu adevărat”. Observă ce trebuie făcut, concentrează-te asupra acestor lucruri. Fă mai puține lucruri, dar care creează mai multă valoare, mai degrabă decât multe lucruri care sunt în mare parte lipsite de importanţă.
Diferenţa dintre un om bogat şi unul sărac este modul în care îşi folosesc timpul. – Robert Kiyosaki
9. Crează–ţi sisteme de organizare.
A fi organizat economisește timp. Sistemele nu sunt complicat de implementat. Unul dintre cele mai bune trucuri pentru a-ţi amplifica productivitatea este reţinerea unor instrumente de organizare pe care să le utilizezi cu plăcere. Găseşte un organizator bun pentru gestionarea de liste cu care să te simţi inspirat să te joci.
10. Găsește timp și pentru relaxare.
În lumea noastră mereu „pe repede înainte”, mulți oameni nu găsesc timp pentru odihnă și relaxare. Alocându-ți timp pentru linişte și relaxare reduci anxietatea și stresul și înțelegi că nu este nevoie să te grăbești constant. „Încarcăți bateriile” ori de câte ori te simți obosit.
11. Dormi cel puţin 7- 8 ore pe noapte.
Unii oameni cred că sacrificarea somnului este o modalitate bună de a nu-şi pierde din productivitate. Majoritatea oamenilor au nevoie de 7-8 ore de somn pentru ca mintea și corpul lor să funcționeze optim. Ascultă-ți corpul și nu subestima valoarea somnului.
Viețile noastre sunt pline de excese. Ne dorim să fim hiperproductivi. Când putem identifica acel excese și reușim să le înlăturăm, reușim să rămânem în contact cu noi înșine și cu ceea ce merită timpul nostru.
Suntem de multe ori atât de prinși cu treabă, încât uităm să ne bucurăm de ceea ce facem.
Nu aceasta e ideea. Întreabă-te mereu: „Ce pot face pentru a petrece mai mult timp bucurându-mă de ceea ce fac?”
Scopul ar trebui să fie acela de a-ți aranja priorităţile astfel încât să fii fericit chiar și în timpul alocat muncii.
Timpul e prețios. Tu cât de atent îl cheltui?
Dacă implementezi aceste idei, m-aș bucura să-mi scrii într-un comentariu cum te-au ajutat. Mult succes!
Imaginile sunt preluate. Sursa: internet