Ţi s-a întâmplat vreodată să te confrunţi cu o problemă și să te simți închis în niște tipare de gândire care te-au împiedicat să găseşti o soluție satisfăcătoare?

Metoda celor „şase pălarii gânditoare” a fost dezvoltată de Edward de Bono. Edward De Bono spune că „principala dificultate a gândirii este confuzia. Încercăm să facem prea multe deodată. Emoțiile, informațiile, logica, speranța și creativitatea ne presează. Este ca și cum ai jongla cu prea multe mingi.”

Tehnica dezvoltată de De Bono este o tehnică creativă pentru luarea deciziilor, care include perspective diferite. Procesul și metodologia permit emoției și scepticismului să fie aduse în ceea ce ar putea fi în mod normal un proces pur rațional și deschide oportunitatea creativității în procesul decizional. Mulți oameni de succes gândesc dintr-un punct de vedere foarte rațional, logic. Aceasta face parte din motivul pentru care au succes. Adesea, totuși, nu reușesc să privească o problemă si din punct de vedere emoțional, intuitiv, creativ. Acest lucru poate însemna că nu reușesc să facă salturi creative și nu fac planuri de urgență esențiale. În mod similar, pesimiștii pot fi excesiv de defensivi, iar oamenii mai emoționali nu reușesc să privească deciziile calm și rațional.

La ce te poate ajuta această tehnică? De ce să o foloseşti?

  •  Poți aborda problemele din diferite unghiuri
  •  Poți să iei decizii mai bune având o viziune mai largă asupra problemei
  • Încurajează brainstorminingul (furtuna de idei)
  • Vei fi mai concentrat și implicat în soluționarea problemei

Cum funcționează metoda?

Practic, este vorba de a ne imagina că avem la dispoziție șase pălării de culori diferite, fiecare corespunzătoare unei anumit tip de gândire. O pălărie gânditoare este o metaforă pentru un anumit mod de gândire. Purtând mental pălării de gândire diferite, oamenii sunt obligați să privească o problemă din perspective diferite. Astfel, este exclus un mod unilateral de gândire și se creează noi perspective.

Imaginează-ți că, în cursul unei discuții sau în timp ce reflectezi asupra unei probleme care te chinuie, îți pui pe cap pălării de culori diferite.

Gândește-te la cât mai multe unghiuri din care poţi vedea situația/problema. Pălăriile vor fi utilizate proactiv nu reactiv.

Pălăria albă reprezintă informaţia. Se referă la fapte, cifre, informații. Cu pălăria aceasta pe cap, este mai ușor să vedem lucrurile așa cum sunt, fără nicio părere, interpretare, critică, emoție. Acest tip de gândire se concentrează pe gândirea analitică, obiectivă, cu accent pe fapte și fezabilitate. Moderatorul şedinţei poate adresa întrebarea: Care sunt informaţiile disponibile? Pe ce ne bazăm? De ce informaţii avem nevoie?

Pălăria roșie reprezintă sentimentele, emoţiile, intuiţia şi presimţirile. Adesea asociem culoarea roșie cu focul și căldura și, prin urmare, aceasta reprezintă gândirea emoțională. Se dezvăluie emoțiile, sentimentele şi intuițiile.

Care sunt emoțiile pe care vi le stârnește această situație? Ce simţiţi în legatură cu acest lucru?

Exemplu: „Presimt că această investiţie nu va avea rezultate bune.”

Pălăria neagră este pălăria problemelor, a gândurilor negative, critică, pesimism, tot ceea ce poate merge prost.

Se formează un tip de gândire care este critic, sceptic, axat pe riscuri și identificarea problemelor.

Aici nu e nevoie de prea multe explicații, fiindcă, se pare, mulți oameni au în permanență pălăria neagră pe cap.

Ce riscuri ar trebui să avem în vedere? Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?

Exemplu: “Mâncarea este bună, însă în exces, ne poate afecta sănătatea.”

Pălăria verde reprezintă efortul creativ. Asociată cu culoarea copacilor și a naturii, pălăria verde este despre gândire creativă, idei noi, brainstorming, gândire de tip “thinking out the box”( ieșire din cutie).

Cu pălăria verde pe cap, nu există nicio limită în calea gândurilor (vei avea tot timpul să ţi-o pui pe cea neagră pe cap).

Pălăria verde reprezintă interesul pentru „posibilitate”.

Cum putem crea oportunități? Cum putem vedea lucrurile şi altfel?

Pălăria galbenă reprezintă „pragmatismul logic”. Se concentrează pe beneficii, pe oportunități, gânduri pozitive, optimism. Cu această pălărie pe cap, trebuie să gândim pozitiv și să vedem numai avantajele situației. Este despre gândirea unor scenarii optimiste, speculative, în cele mai bune cazuri.

De ce ar trebui să fim optimiști?

Pălăria albastră este pălăria coordonării, administrarea procesului de gândire. Nu vizează un subiect în sine, ci procesul gândirii, imaginea de asamblu asupra situației/problemei analizate. Rezumaţi discuţia şi trageţi concluziile. De obicei, această pălărie este folosită de moderatorul şedinţei.

Ce sisteme sau procese vor fi necesare? Pe ce ne bazăm? Cum ne afectează costurile?

Tu pe care dintre cele şase pălării gânditoare le foloseşti cel mai des?

În echipa din care faci parte, ce pălării crezi că ai putea să recomanzi a fi utilizate mai des?

Dacă ţi-a plăcut articolul, lasă-mi un comentariu! Urmăreşte şi celelalte aricole de la noi!

 

 

Sursa: Edward De Bono, Şase Pălării Gânditoare

Sursa foto: internet