Cunoşti persoane care se lamentează tot timpul? Eu cunosc persoane care se lamentează tot timpul, dar în afară de scuze și pretexte nu schimbă nimic și nici nu-și asumă răspunderea pentru situația în care sunt.
Lumea este plină de oameni care asteaptă să apară cineva să îi motiveze pentru a deveni genul de oameni care își doresc să poată fi. Problema este ca nimeni nu poate face în locul lor ceea ce pot ei înșiși să facă prin propriile forțe.
Atunci când lucrurile nu funcționează cum ți-ai dori, poate că e momentul să iei o decizie. Cu cât o iei mai repede cu atât va fi mai bine pentru tine. Deciziile sunt momente în care destinul nostru poate căpăta viață.
Preferăm de multe ori să ne ocupăm timpul cu problemele altora, sperând că ale noastre vor dispărea pur și simplu sau le va rezolva altcineva. Obișnuim să fugim de noi înşine, să ne aruncăm în diverse proiecte, activități, să ne ascundem pentru că ne e teamă să ne vedem așa cum suntem.
Într-un moment de impas greu în viaţă, cineva mi-a spus un lucru extraordinar: „Tu ești cea mai importantă pentru tine, comportă-te ca atare”.
Altfel spus, dacă vrem să reuşim în ceea ce ne-am propus este crucial să avem încredere în noi înșine, în propriile abilități și valori, să vedem cum putem dezvolta aceste abilitati dar, în același timp trebuie să ne întrebăm mereu – Cum devenim mai buni? Cum ne îmbunătăţim viaţa? Ce facem să schimbăm ceva în viaţa noastră?
Observi că unor oameni le merge mai bine ca altora? E pentru că fac anumite lucruri în mod diferit, sau îşi folosesc timpul cu mult mai bine decât o fac alţii.
“Diferenţa dintre un om bogat şi unul sărac este modul în care îşi folosesc timpul.”- Robert Kiosaki
Ce priorităţi ai, cum valorifici timpul pe care îl ai la dispoziţie?
În lumea mea de acum oamenii se împart în cei care învaţă şi cei care nu învaţă, în oameni care vor să se dezvolte şi oameni care stau pe loc adică oameni care cred că lumea trebuie să se schimbe, nu ei.
Filozoful francez Voltaire compara viața cu un joc de cărți. Fiecare jucător trebuie să accepte cărțile pe care le primește. Dar o dată ce aceste cărți sunt în mâna jucătorului- el trebuie să decidă singur cum să joace ca să câștige, daca vrea să câştige.
Ocazii avem mereu si vom avea mereu. Noi trebuie să decidem dacă ne asumam un risc sau nu, dacă ieșim sau nu din zona de confort, daca vrem altceva, daca vrem mai mult. Alegerea este în mâna noastră!
Ştii povestea cu cei doi vânzători de pantofi care au fost trimisi pe o insulă să-și vândă marfa?
Primul vânzător, sosind pe insulă descoperă cu supoare că nimeni nu purta încălțăminte. Trimise de îndată o telegramă la biroul sau, spunând” Mâine mă întorc acasă. Nimeni nu poartă pantofi.”
Cel de-al doilea vânzător a fost încântat să facă această descoperire, să vadă că nimeni nu poartă pantofi. Trimise şi el o telegramă la biroul său din acelaşi oraş ca primul vânzător, spunând: “Vă rog să-mi trimiteţi 10.000 perechi de pantofi. Toţi cei de aici au nevoie de ele.”
Prin urmare, poti să vezi soluţii sau poţi să vezi blocaje. Atitudinea îţi poate transforma problemele în soluţii, în oportunitati sau blocaje.
Diferenţa dintre un obstacol şi o şansă în viaţă este dată de atitudinea pe care o ai. Orice şansă poţi să o vezi ca pe un obstacol şi în orice obstacol poţi să vezi o şansă.
Automulţumirea îţi poate deveni duşman. Fiecăruia ne revine şansa de a ne determina modul de gândire şi de acţiune.
Psihologii ne recomandă câteva lucruri pentru a ne crește stima de sine:
- Cultivarea conștiinței de sine. Trebuie să stim exact unde ne aflăm în momentul de față, din punctul de vedere al stimei de sine. Uită-te la modul în care reacționezi la provocările care apar.
- Acceptă ceea ce nu poţi schimba. Există lucruri în viaţă pe care nu le putem schimba. De asemenea, dacă ne-am confrunat cu o pierdere trebuie să o acceptam ca să mergem mai departe.
- Împrieteneşte-te cu tine însuţi!
- Sărbătoreşte-te! Fă lucruri care îţi fac placere, recompensează-te pentru micile realizări,sau complimentează-te atunci când faci ceva așa cum trebuie.
- Cere ajutor din partea celorlalți. Întrebă o persoană care reprezintă o bază sigură pentru tine ce anume ar face dacă ar fi în situația în care te afli. Notează lucrurile pozitive pe care ţi le-au spus ceilalți și ține-le la vedere.
O mentalitate rigidă stă în calea dezvoltării şi a schimbării, şi limitează realizările. Dacă vrem scuze cel mai probabil mintea noastră va căuta scuze pe bandă rulantă. Cel mai important este să ne asumăm responsabilitatea pentru cine suntem sau ce avem.
Ideea-cheie pe care mi-aş dori să o reţii este că mentalitatea şi atitudinea ta este esenţială si că depinde de tine ce alegeri faci.
Pentru asta este important să te cunoşti mai bine, să te apreciezi, să crești, dacă vrei să-ți îndepliniești nevoile, dorintele si valorile.
Noi suntem responsabili pentru toate lucrurile care ni se intâmplă. În loc să ne plângem putem alege să facem ceva, sa ne dezvoltăm să schimbăm ce nu funcționează.
Când mi-am dat seama că totul depinde de mine m-am liniştit. -Mahatma Gandhi
La ce trebuie să renunți pentru visul tău și care este prețul pe care trebuie să-l plătești?
Inspiraţie! Fii în armonie cu tine însuţi şi cu ceilalţi!
Sursa foto: internet