Definiția încrederii – Acțiunea de a (se) încrede și rezultatul ei; sentimentul de siguranţă faţă de cinstea, buna-credinţă sau sinceritate a cuiva; credinţă (dicţionarul explicativ român).

Încrederea nu este bagheta magică pentru fericire la locul de muncă. Probleme vor apărea întotdeauna, dar încredere înseamnă că angajații vor avea mai multe șanse să accepte și să reflecte cu adevărat la feedback-ul managerilor lor și să fie mai sinceri atunci când vor oferi şi ei feedback.

Când un manager este plasat la conducerea unei noi echipe, trebuie să construiască încredere pornind de la zero. Din experienţa şi observaţiile mele în lucrul cu manageri pot spune că sunt manageri care în prima lor zi de muncă încep imediat să-și exprime autoritatea subliniind toate schimbările pe care urmează să le facă, indiferent dacă oamenilor le place sau nu.

Mai putem vorbi de încredere în acest caz? Încrederea a fost distrusă din faşă în încercarea acestui manager de a se impune în faţa subalternilor săi.

La celălalt capăt am observat şi manageri care au creat mai întâi un climat de lucru bazat pe încredere şi comunicare deschisă asigurându-se că toţi membrii echipei se simt sprijiniţi şi au siguranţa locului de muncă.

Dacă ai fost recent plasat la conducerea unei noi echipe, ia în considerare următoarele sfaturi pentru a crea un mediu de lucru bazat pe încredere, care să permită tuturor angajaţilor să performeze cât mai bine:

  1. Fă o impresie bună de la început

Prima impresie dă tonul relațiilor de viitor. Înainte de prima întâlnire cu noua ta echipă fă-ţi temele. Informează-te despre fiecare membru al echipei, încearcă să le afli numele înainte de a se prezenta singuri.

Când te prezinți, spune-le cine ești ca persoană, ceea ce prețuiești și prezintă-ți experienţa şi expertiza fără să pari arogant.

Recomandabil ar fi ca timp de 14-21 zile să observi cum se desfăşoară activitatea, să-ţi observi echipa, să amâni să faci modificări până ce vezi şi înţelegi cum funcţionează lucrurile. Ideal ar fi să pastrezi ce funcţionează, și să schimbi doar ce nu funcţionează.

  1. Acordă tu mai întâi încredere

Poate fi dificil să ai încredere într-o echipă nouă când nu știi prea multe despre ea sau despre cum funcționează, dar conform practicii manageriale, managerii trebuie să își asume un risc delegând sarcini echipelor lor pentru a primi încredere în schimb.

Delegarea înseamnă încredere. Încredere în echipa ta.

Este într-adevăr dificil pentru un nou manager să delege sarcini, pentru că nu este 100% sigur de competența subalternilor săi și de istoricul rezultatelor, dar știm că actul timpuriu de încredere îi poate încuraja pe unii dintre subalterni să se ridice la nivelul așteptărilor managerului. Să te bazezi pe cuvântul lor poate arăta că poţi fi mai indulgent decât e necesar, ceea ce poate declanșa încredere.

Pe de altă parte indulgența ta poate fi şi prost înţeleasă, unii încercând să profite, dar până la urmă şi acestea e un risc pe care eşti dispus sau nu să ţi-l asumi ca manager.

  1. Fii consecvent şi clar în privinţa rezultatelor

Un alt lucru pe care îl poţi face ca manager atunci când te întâlneşti cu noua ta echipă este să conturezi aşteptările şi modul în care vă doriţi să funcţionaţi ca o echipă. Oferă-le o imagine a viitorului, asta îi reconfortează.

Odată ce ai subliniat clar ce aştepţi tu de la echipa ta şi invers, poți contribui la menținerea încrederii fiind consecvent și respectându-ţi promisiunile. Modul în care explici și reacționezi la greșeli îi poate face pe subalterni să decidă dacă încrederea va fi menținută sau nu. Dacă nu ți-ai respectat promisiunile sau ai acționat în moduri care încalcă așteptările lor, este esențial să-ți recunoști greșeala.

  1. Crează o cultură a respectului reciproc şi a încrederii

Încrederea nu poate exista decât dacă angajații se simt în siguranță din punct de vedere psihologic pentru a-și exprima îngrijorările sau a-şi recunoaște greșelile. Unul dintre primele lucruri pe care le poţi face este să te asiguri că toată lumea simte că-şi poate recunoaște greșelile fără teamă că ar putea să fie pedepsiți sau și-ar putea pierde locul de muncă.

Evitaţi Cultura Vinei. Oamenilor nu le este frică de eşec sau greseală ci de critică.

Ca manager cum reacţionezi când lucrurile merg prost?

Analizati greselile şi învăţaţi din ele. Ar trebui să analizezi ce a mers bine și ce nu a funcționat. Trebuie să știi ce ar fi putut să meargă mai bine, cine ce a făcut și ei trebuie să vorbească despre greşeli fără teama că vor fi ridiculizați sau pedepsiți.

  1. Evită favoritismele şi bârfele

Evită să te complaci pe cât posibil în orice discuţie care seamănă cu bârfa, deoarece atunci când angajații aud asta, ar putea presupune că vorbești despre ei când nu sunt de faţă. Dacă faci asta, s-ar putea să nu aibă încredere în tine vorbindu-ţi despre problemele lor personale și își vor pierde încrederea în promisiunile tale de a păstra confidenţialitatea.

O altă greșeală comună pe care managerii o fac este să facă favoritisme. Dacă membrii echipei au impresia că sunt tratați nedrept, este mai puțin probabil să aibă încredere că managerul lor este de partea lor. Atunci când managerii petrec timp oferind mai mult sprijin unora dintre cei aleși, ignorându-i pe alții, ei vor fi văzuți ca fiind nedrepți sau imparțiali. Acesta este o altă modalitate de a distruge încrederea.

6. Subalternii sunt și ei oameni 

Dacă jobul tău se bazează pe îndeplinirea unor parametrii de performanță, poţi avea obiceiul de a-ţi vedea angajații doar prin prisma rezultatelor pe care le produc. Nu trebuie să fii cel mai bun prieten al subalternilor tăi, dar ar trebui să fii conștient de menținerea unui climat de lucru sănătos. Managerii care încurajează competiția extremă între colegi și orele târzii de muncă vor ajunge să creeze o cultură toxică a muncii în care angajații nu au încredere în managerul lor sau membrii echipei unii în ceilalţi.

Nu trebuie să cunoşti toate detaliile vieții personale a subalternilor tăi, dar ar trebui să înțelegi mai bine ce le place cel mai mult subalternilor tăi la locul de muncă. Dacă reușeşti să-i înțelegi şi ei vor face eforturi suplimentare pentru tine şi echipă.

Prin urmare, încrederea este unul dintre cele mai importante lucruri de care ai nevoie la locul de muncă.

Fără încredere, nu poţi crea un mediu de lucru în care echipa ta să se dezvolte şi să facă performanţă.

Așadar, subalternii tăi câtă încredere au în tine ca manager? Tu câtă încrederea ai în managerul tău? Pe o scară de la 1 la 5 (1 însemnând deloc, 5 încredere foarte mare).

Scrie-mi în comentarii răspunsul tău! Urmăreşte şi celelalte articole de la noi!

Sursa foto: internet